כולנו נמצאים בתקופה ארוכה ומאתגרת, בה אנחנו חווים לחץ וחרדה מתמשכים, פחד ותחושת אי ודאות. במיוחד בתקופות של קושי ומשבר חשוב ליצור עוגנים שיחזקו אותנו, ויעזרו לנו להתמודד עם האתגרים והקשיים.
הפסיכולוגיה החיובית החוקרת את האושר והשגשוג, מדגישה כי הגברת האושר והשגשוג חשובים גם בתקופות קשות ומאתגרות, בהן האושר נראה לנו רחוק מתמיד. הגברת האושר מחברת אותנו למשאבים הפנימיים שלנו, מחזקת את התקווה והחוסן.
במאמר זה נתמקד בביולוגיה של האושר. נכיר את הורמוני האושר, קבוצה של חומרים כימיים המיוצרים במוח, ומשפיעים על תחושת האושר והסיפוק שלנו בחיי היום יום. נבחן את השפעתם על גופנו ונפשנו ונציע דרכים מעשיות להגברתם.
הכותבת היא מיכל גורדון, מרצה לפסיכולוגיה חיובית, מנחה לאימון אישי במכללת גומא-גבים, מאמנת אישית לאושר ויוצרת תוכנית ליווי ייחודית: בוסט של אושר!
מהם הורמוני האושר?
בין הורמוני האושר נכללים ארבעה הורמונים עיקריים: אוקסיטוצין, סרוטונין, דופאמין ואנדורפין. כל אחד מהם ממלא תפקיד ייחודי בהשפעה על מצב הרוח שלנו ועל תחושת הרווחה הכללית.
אוקסיטוצין: הורמון החיבוקים
אוקסיטוצין, המכונה גם “הורמון החיבוקים”, קשור באופן הדוק לתחושות של אהבה, קרבה וחום. הוא מופרש כבר מהינקות בעת מגע עם האם ומשחק תפקיד מרכזי ביצירת קשרים חברתיים לאורך החיים. אוקסיטוצין לא רק מסייע ביצירת אמפתיה וחיבור רגשי, אלא גם עוזר בהפחתת לחץ, פחד וחרדה, ומספק הגנה מפני דיכאון.
סרוטונין: מווסת מצב הרוח
סרוטונין הוא הורמון המשפיע באופן ישיר על מצב הרוח הכללי שלנו. הוא קובע אם נקום בבוקר עם חיוך או בתחושת דכדוך, ומשפיע באופן משמעותי על רמות האנרגיה שלנו לאורך היום. רמות נמוכות של סרוטונין קשורות לדיכאון, בעוד שרמות גבוהות מקושרות לתחושת רווחה ואופטימיות.
סרוטונין מוגבר, בין השאר, כאשר אנו חשים חשובים ומוערכים, כאשר מופנית אלינו תשומת לב חיובית מהסביבה או כשאנו מעניקים כזו לעצמנו.
דופאמין: הורמון המוטיבציה
דופאמין הוא הורמון הקשור למוטיבציה, תגמול והשגת מטרות. הוא עוזר לנו להתמקד במטרות, מסייע בלמידה ובהתמדה, וגורם לתחושת גאווה והישג כאשר אנו מצליחים. דופאמין משחק תפקיד מרכזי במערכת התגמול של המוח, ומעודד אותנו לחזור על התנהגויות שהביאו לתוצאות חיוביות.
אנדורפינים: משככי הכאבים הטבעיים
אנדורפינים הם משככי הכאבים הטבעיים של הגוף. הם אחראים על תחושות הנאה ואופוריה, ומופרשים בעיקר בעת פעילות גופנית או במצבי לחץ. אנדורפינים עוזרים בהפחתת כאב ומעניקים תחושת רווחה כללית.
כיצד להגביר את רמות הורמוני האושר?
ישנן מספר דרכים פשוטות ליישום להגברת רמות הורמוני האושר בגוף בחיי היום יום:
- פעילות גופנית – פעילות גופנית היא אחת הדרכים היעילות ביותר להגברת כל ארבעת הורמוני האושר. אימוני עמידות כמו ריצה ושחייה מעלים את רמות האנדורפינים, בעוד שפעילות גופנית באופן כללי מגבירה את ייצור הדופמין והסרוטונין. מומלץ לשלב לפחות 30 דקות של פעילות גופנית מתונה ביום.
- תזונה נכונה – תזונה מאוזנת ועשירה בחלבונים, פחמימות מורכבות וויטמינים מסוימים יכולה לסייע בהגברת הורמוני האושר. מזונות כמו בננות בשלות, ביצים ובשר, מגבירים את רמות הדופמין. מזונות כמו בשר רזה, מוצרי חלב ואגוזים, מסייעים בהגברת הסרוטונין.
- טיפוח קשרים חברתיים ומגע פיזי – חיבוקים, מגע פיזי ובילוי זמן עם אהובים מעצימים את ייצור האוקסיטוצין. מחקרים מראים כי חיבוק של 20 שניות ויותר משחרר כמויות משמעותיות של אוקסיטוצין, מה שמסביר את תחושת החום והקרבה שאנו חווים לאחר חיבוק ארוך.
- פעילויות מהנות – צחוק, חיוך והשתתפות בפעילויות מהנות משחררים אנדורפינים ומגבירים את תחושת האושר. האזנה למוזיקה אהובה, למשל, מגבירה את פעילות המוח באזורים העשירים בקולטני דופמין. גם ליטוף חיית מחמד יכול להגביר את רמת האוקסיטוצין ולתרום לתחושת רגיעה ושלווה.
ומה הקשר בין אימון אישי להורמוני האושר?
בתהליך האימון האישי על שלביו השונים, ישנה הגברה של הורמוני האושר.
דוגמאות:
- המרחב האישי, הבטוח, האמפטי שיוצר המאמן בחדר האימון, מגביר את הורמון האוקסיטוצין.
- שלב החוזקות וסיפורי ההצלחה, מגביר את הורמון הסרוטונין.
- הצבת מטרות ומשימות שאנחנו מבצעים להשגתן, מגבירים את הורמון הדופאמין,
ויוצרים מוטיבציה להמשך.
הדרך אל האושר
הבנת התפקיד של הורמוני האושר בחיינו מספקת לנו כלים פשוטים ליישום לשיפור איכות החיים והרווחה הנפשית שלנו. על ידי אימוץ הרגלים בריאים כמו פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת, טיפוח קשרים חברתיים ושילוב טכניקות הרגעה בשגרה היומיומית, אנו יכולים להגביר באופן טבעי את רמות הורמוני האושר בגופנו.
ההבנה כי יש לנו יכולת להשפיע על מצב הרוח שלנו באמצעות פעולות פשוטות יחסית היא מעצימה ומעודדת. על ידי יישום הידע על הורמוני האושר בחיי היומיום, אנו יכולים ליצור לעצמנו חיים מספקים ומאושרים יותר גם בתקופות של קושי ומשבר.