דלג לתוכן דלג לפוטר

כוחה של קבוצה בזמן משבר

משברים הם חלק מהחיים ולאורך השנים אנו מתמודדים עם קשיים שונים הקשורים לקריירה, לפרנסה, לזוגיות, למשפחה, למצב רפואי ועוד.

לפעמים משברים נוצרים משינויים בחיים שאינם בהכרח שליליים, אך הם מטלטלים את חייו של האדם וגורמים לשינוי השגרה וההרגלים. רוב האנשים יחוו בשלב כלשהו משבר או קושי, והדרך שלהם להתמודד איתו תקבע את היכולת לצמוח ממנו או להיקלע לתוך מערבולת.

היכולת שלנו להתמודד עם משבר קשורה למשאבים האישיים שלנו, לניסיון החיים וליכולת להכיל מצבי לחץ, כמו גם לתמיכה הסביבתית שיש לנו ולקשרים החברתיים.

לפעמים משברים אינם תלויים בנו, אינם בשליטתנו ואין לנו דרך להשפיע עליהם, כפי שאנו חווים במלחמה הנוכחית.

לכל אחד יש את הדרכים שלו להכיל את הקושי הלאומי ואת האובדן הגדול שחווינו מאז ה-7 באוקטובר, וחלק מהאנשים חשים קושי ומצוקה גדולים יותר, אם בשל רגישותם הרבה או הקשר האישי יותר לאובדן.

אחת הדרכים שהוכחו בעבר בתחום ניהול משברים והתמודדות עם קשיים היא הכוח של הקבוצה בהעצמה ובהפחתת עוצמת הקושי.

הקושי הקבוצתי מאפשר לאזן בין יכולות התמודדות שונות של אנשים ולהפחית חרדה הנובעת מתחושת בדידות. לא פעם אדם שנמצא במשבר חש שאף אחד לא מבין אותו, לא מצליח לראות את הבעיה שלו ולא יכול לעזור לו. הוא מרגיש לבד, וזו תחושה שמעצימה את המצוקה. השותפות כקבוצה שחווה את המשבר או ככזו שיכולה להבין ולסייע, היא כוח משמעותי ביכולת של התמודדות היחיד.

ביחד קל יותר

אחד התחומים המבוקשים ללמידה בשנים האחרונות הוא הנחיית קבוצות, וזאת לאור ההבנה שזהו כלי משמעותי לסיוע במגוון רחב של תהליכים. במהלך מפגשים קבוצתיים ישנם רגשות קולקטיביים יחד עם שיתוף, פתרון בעיות, הקשבה, אוורור רגשות, לכידות, חלוקת הנטל הרגשי, חלוקת אחריות ועוד.

בקבוצה יכולות לעלות תחושות של זהות קבוצתית, כוח של איגוד ומאמץ משותף להשגת מטרות.

הנחיית קבוצות היא שיטה המסייעת ליצור בקרב קבוצות שונות אלמנט ללימוד יחד עם פתיחות והשתתפות פעילה בתהליכים שונים, כך שניתן להעמיק את היכולות האישיות של כל אחד מחברי הקבוצה. הדינמיקה הנוצרת בקבוצה באה לידי ביטוי בין חברי הקבוצה ובינם לבין המנחה.

אדם הנמצא במשבר וחש בדידות וחוסר יכולת לראות את האור בקצה המנהרה יכול למצוא אנשים אחרים שנמצאים במצב דומה או כאלה שהיו בו ויצאו ממנו מחוזקים. הוא יכול לקבל אוזן קשבת, תמיכה וסיוע רגשי, כך שהקושי הופך לפחות מאיים. השיתוף שלו וההבנה שגם אחרים חשים כך מעניקים תחושה שלא רק הוא בבעיה ומספקים רוגע וראייה אופטימית יותר של העתיד.  

הכוח המשותף להתמודד

התקופה האחרונה בישראל מציבה אתגרים בפני כל אחד מאיתנו וכל אחד מגיב באופן התלוי במשאבים האישיים וברגישות שלו. ההבנה שיש קבוצה של אנשים נוספים, ובמקרה הזה עם ישראל כולו, שהקושי משותף לכולם, יכולה לסייע לגייס כוחות להתמודדות עם המצוקה. חברים אחרים יכולים לסייע כשהם רואים שחברם במצוקה גדולה יותר ומזהים סימני קושי, והאדם יכול לגייס את האחרים לסייע לו.

ידוע שלהיות חלק מקבוצה יכול להוות תמיכה במצבים מורכבים, במצבים אישיים וגם משפחתיים. ישנן קבוצות רבות של שותפים לקושי, בין אם מדובר על הורים למתבגרים, חולים במחלות קשות, אנשים בעלי בעיות רגשיות, מכורים ועוד. יחד עם אלה, כוחה של קבוצה נמצא גם בתחומים חיוביים כמו קבוצות ספורט, ריצה, רכיבת אופניים, שחייה ועוד. היכולת של חברים להניע, לעזור, להתחייב גם כשקשה היא חלק מהכוח הקבוצתי שעוזר להתגבר ולהתמיד.

“אם אתה רוצה ללכת מהר, לך לבד. אם אתה רוצה להגיע רחוק, לך ביחד”. 

קורס הנחיית קבוצות בשילוב פסיכודרמה בגומא גבים, הוא מקפצה אישית ומקצועית עבור אנשי טיפול, מאמנים, יועצים, אנשי חינוך ועוד.

תוכנית הלימודים ייחודית בכך שהיא מאחדת את עולם ההנחיה ושפת הפסיכודרמה ומאפשרת למשתתפים ללמוד דרכים יצירתיות ואפקטיביות המעשירות באופן ניכר יכולת העברת ידע והובלת תהליכים קבוצתיים. התוכנית מכשירה את בוגריה לעסוק בהנחיה מקצועית ועמידה מול קבוצה, באופן פרטי, בארגונים ובקהילה. לפרטים נוספים על לימודי הנחיית קבוצות 

תוכן נוסף שיכול לעניין אותך

הילדים לא צריכים זוגיות מושלמת. הם צריכים הורות יציבה. גלעד ברגשטיין ורנית ארצי בשיחה על תהליכי פרידה וגירושין

הילדים לא צריכים זוגיות מושלמת. הם צריכים הורות יציבה. גלעד ברגשטיין ורנית ארצי בשיחה על תהליכי פרידה וגירושין
גלעד ברגשטיין מארח את רנית ארצי לשיחה על אחד האתגרים הגדולים בתהליכי פרידה וגירושין: איך ממשיכים להיות הורים גם כשהזוגיות מסתיימת? הם מדברים על מה שהילדים באמת צריכים בתקופה הזו, ואיך אפשר להעניק להם ביטחון ויציבות גם כשהמשפחה משנה את צורתה. להמשך קריאה >

למה יש קבוצות שמשנות חיים ואחרות לא? יהודה אטיאס ועופרה יעקב בשיחה עמוקה ומעוררת השראה על הנחית קבוצות בשיטה הנרטיבית

יהודה אטיאס ועופרה יעקב בשיחה עמוקה ומעוררת השראה על הנחית קבוצות בשיטה הנרטיבית
יהודה אטיאס מארח את עופרה יעקב לשיחה מרתקת על הנחיית קבוצות בגישה הנרטיבית, על הכוח של סיפורים, רגשות ודינמיקה קבוצתית. הם מדברים על מה שמתרחש מתחת לפני השטח בכל קבוצה ועל הדרך שבה מנחה הופך ממי שמעביר ידע למי שמחזיק תהליך, יוצר חיבור ומאפשר צמיחה אמיתית. פרק חובה לכל מי שמנחה קבוצות, מלמד, מוביל אנשים או רוצה להשפיע בדרך עמוקה, אנושית ומשמעותית יותר. להמשך קריאה >

הסוד של מצוקה נפשית: היתכן אותו אירוע ותגובות שונות? שרון רנדליך ואדם לייטון בשיחה עמוקה ומעשית

הסוד של מצוקה נפשית: היתכן אותו אירוע ותגובות שונות? שרון רנדליך ואדם לייטון בשיחה עמוקה ומעשית
בפרק זה, שרון רנדליך מארחת את אדם לייטון, מטפל בשיטת LI-CBT ACT, מנחה טיפול בטבע ומרכז הכשרת LI-CBT ACT בגומא גבים, לשיחה עמוקה ומעשית על מצוקה נפשית. להמשך קריאה >

למה אנחנו חוזרים שוב ושוב על אותם דפוסים? אורנה בקאל, מאמנת רגשית בשיטת “המגדלור” ואחות מוסמכת לשעבר

מיכל שם טוב מראיינת את אורנה בקאל
כיצד חוויות מוקדמות ודפוסים שנצרבו בתת־המודע ממשיכים להשפיע על הבחירות, הרגשות וההתנהגויות שלנו לאורך החיים. להמשך קריאה >

בית משפט או גישור? מי באמת מנצח בסכסוכים? ליאת אבישר, מגשרת משפחתית ועסקית

מיכל שם טוב מראיינת את ליאת אבישר
למה המאבק בבית המשפט מסתיים לא פעם בכך שכל הצדדים מפסידים וכיצד תהליך הגישור מאפשר לאנשים לקחת בחזרה את השליטה על ההחלטות שמשפיעות על חייהם. להמשך קריאה >

איך להפוך סירוב להצלחה ולעזוב עבודה בטוחה של 20 שנה? – אודליה אדרי, יועצת ארגונית ומאמנת אישית

מיכל שם טוב מראיינת את אודליה אדרי
אודליה אדרי, יועצת ארגונית ומאמנת אישית, משתפת במסע שהוביל אותה מקריירה של כ־20 שנה בעולם משאבי האנוש אל העצמאות. להמשך קריאה >

הטעות הקריטית אחרי גירושים – אייל סיני, מאמן לזוגיות פרק ב’

מיכל שם טוב מראיינת את אייל סיני
אחרי גירושים, רבים ממהרים לחפש זוגיות חדשה כדי למלא את החלל שנוצר. אבל דווקא כאן מסתתרת אחת הטעויות הגדולות ביותר. להמשך קריאה >

רוצה ליצור איתנו קשר?

נשמח לחזור אלייך, רק צריך למלא פרטים



    קורסים במכללה
    דילוג לתוכן