מהו CCO? מה כולל התפקיד? מדוע יש צורך בתפקיד שאמון על שיתופיות ושיתופי פעולה?
עמרי גפן, מומחה לשיתופיות ומו”מ ומחבר הספר “עוצמת השיתופיות מאגו סיסטם לאקו סיסטם” עונה בספרו על שאלות אלו בפרק 8 שמוקדש לתיאור מקצוע העתיד CCO או בשמו המלא Chief Collaboration Officer
הספר בהוצאת מטר, עוסק בניהול אפקטיבי של שותפויות, ממשקים ושיתופי פעולה.
מקצוע העתיד: CCO – מנהל שיתופיוּת והזדמנויות
במציאות שבה רבים מהמקצועות הקיימים עתידים להיעלם, צפוי להיווצר מקצוע חדש: מנהל שיתוּפיות והזדמנויות – CCO (Chief Collaboration Officer). אפשר להעריך כי בשל החשיבות הגוברת של הנושא, בתוך מספר שנים תהיה פונקציה בכירה כזו בכל ארגון. אדם זה הוא שיוביל את השיתופיות והרלוונטיות של הארגון.
המציאות דורשת לייצר מענה מעמיק כדי שניתן יהיה למקצע את כל התחום של שיתופי פעולה ושותפויות. חלק מן המענה לכך טמון ביצירת התפקיד החדש. רצוי להימנע מהתואר “משת”פ בכיר…” ולכוון ל”סמנכ”ל שיתופיות” או “מוביל שיתופי פעולה”, ואפשר גם לאמץ את האנגלית: CCO. גם בישראל, ובוודאי בעולם, ארגונים רבים משתמשים במונחים המקובלים לבעלי תפקידים: CEO, CFO וכדומה. לכן ברור כי CCO יתקבל באופן טבעי ביותר.
מה כולל התפקיד?
- סיוע בבנייה סדורה ומקצועית של ממשקים ושיתופי פעולה – בתוך הארגון ועם מערכות אחרות.
- טיפול מקצועי ומניעתי בממשקים בעייתיים ושחרור צמתים תקועים.
- הטמעת שפה ותרבות ארגונית שיתופית.
- פתרון אתגרי שיתופיות מהותיים בארגון.
- זיהוי הזדמנויות אסטרטגיות לשיתופי פעולה ושותפויות.
- הטמעת מתודולוגיות סדורות ומדידה.
- סיוע מקצועי בקבלת החלטות לגבי כניסה לשותפויות.
- ניהול קונפליקטים.
- ליווי מנהלים ובעלי תפקידים שונים ומתן ייעוץ עבור ניהול ממשקים, שיתופי פעולה וטיפול במשברים.
- הטמעה ארוכת טווח של תפיסות שיתופיות ומתודולוגיות סדורות לשיתופי פעולה, במערכות שבהן מתקיימים תהליכים.
- העצמה ורתימה של כל הגורמים לצורך תהליכים אפקטיביים וחיסכון במשאבים.
- ליווי תהליכי משא ומתן חיצוניים.
- זיהוי הזדמנויות חדשות לשיתופי פעולה ושותפויות במטרה לחזק את הרלוונטיות הארגונית.
- העצמת שיתופי הפעולה החיצוניים באמצעות שותפות ברשת CCO.
- ניהול קהילה.
- יצירה וניהול של רשתות שיתוף של הארגון/הקהילה.
דמיינו קבוצה של בעלי תפקידים בכירים במשרדי הממשלה, שמשתמשים בשפה אחת ובמודל עבודה אחיד. כאשר נוצרים חסמים בשיתופי פעולה בין־ארגוניים, הם האנשים שיהיו אחראיים לשבת ביחד, לשחרר את התקיעויות ולטייב את תהליכי העבודה. חזון זה יחולל מהפכה בתחום השיתופיוּת וישפיע על תהליכים רבים. עוצמת הרשת שתיווצר, הן בארגונים גדולים והן ביניהם, היא יעד משמעותי בפני עצמו.
הגדרת תפקיד זה עשויה גם לסייע ביצירת רלוונטיות באותם מרחבים שעדיין מתנהלים בתפיסות מסורתיות של העולם הישן.
לדוגמה, נציין את תפקיד המפקח במשרד החינוך. עצם ההגדרה מצביעה יותר מכול על תפיסה של עולם ישן ולא רלוונטי. בפועל, ולנוכח אתגרי התקופה והמערכת, ההגדרה הנכונה היא “מובילי שיתופי פעולה”. אנשים אלו הם שצריכים להוביל ולחבר בין בתי הספר, בין החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, בין החינוך לקהילה, בין מערכת החינוך להורים. אם עד לאחרונה הדבר לא הוגדר ולא ניתנו להם הכלים, הרי שבעתיד אין ספק כי זה יהיה הכיוון.
במערכות רבות המנהלים מבצעים כיום את מה שנכלל בתפקיד. מצופה מהם לנהל את המערך שלהם ולשפר את שיתופי הפעולה שלהם עם עמיתיהם. גם אם הדבר קורה יותר מאשר בעבר, עדיין נדרש גורם שיראה את התמונה הכוללת ויוביל תהליכים מקצועיים בתחום. בידי המנהלים עצמם לא תמיד מצויים הזמן והמשאבים הנדרשים לצורך התמסרות מלאה למשימה.
אם רוצים להתייחס לעניין השיתופיות ברצינות, יש למנות לתפקיד אדם בכיר, המחובר לאסטרטגיה ומדווח ישירות לראש הארגון. מישהו מומחה בתחומו ובעל יכולת להיות ממוקד בנושא מתוך ראייה מערכתית והבנה של האקו־סיסטם.
בהקשר זה נשאלת השאלה: מדוע לא להסתמך על בעלי תפקידים קיימים, ורק להרחיב את הגדרות התפקיד שלהם?
המועמד הטבעי ביותר הוא מנהל משאבי האנוש של הארגון, ה־HR. רבות מהתכונות ומהיכולות הנדרשות ל־CCO אמורות להיות גם למנהל ה־HR, כולל הבנה עמוקה של תהליכים, יכולות בין־אישיות גבוהות, כלֵי הערכה ועוד. מועמד אחר הוא מנהל המידע והלמידה של הארגון, ה־CIO (Chief Information Officer). לבעל תפקיד זה אמורה להיות ראייה ארגונית רחבה ותפיסה מדויקת של ממשקים בין יחידות שונות. אפשרות אחרת היא להרחיב את תפקידו של מנהל התפעול של הארגון, ה־COO (Chief Operation Officer).
שילוב עם תפקיד קיים לא יאפשר שינוי פרדיגמטי. במקרה הטוב, השיתופיות תקבל מקום משני לנושא המרכזי של בעל התפקיד. שינוי משמעותי מחייב מהלך דומה למה שקרה בדיסציפלינות חדשות שהתפתחו במשך השנים – כולל אימוץ של הגדרה בהירה, בידול בכלים ובהכשרה, ומיצוב ברור במערכת. מה שברור לנו היום לא היה כך לפני מספר שנים או עשרות שנים לגבי מגוון תפקידים. האם אפשר כיום לחשוב על מנהל התפעול כאחראי גם על תהליכי בקרת האיכות (QA)? האם המנכ”ל יכול לעסוק בנושאי משאבי אנוש? התשובות לכך ברורות כיום. אותה בהירות תהיה בעתיד לגבי תפקיד ה־CCO. יהיה אדם שזהו תפקידו המוגדר, כמי שמומחה לתחום זה. בארגונים גדולים מאוד תהיה קבוצת CCO.
גם אם בשנים הקרובות ישולב תפקיד ה־CCO עם תפקידים אחרים בארגון, הרי שהמינוי והאחריות יחייבו הכשרה ייעודית. הכשרה זו כוללת למידה של מרכיבים רבים: מודלים מקצועיים של שיתופי פעולה, ניהול קהילות, כלים של משא ומתן אינטגרטיבי וגישור, מומחיות בניהול תהליכי דיאלוג ובניית הסכמות, הבנה מעמיקה ויכולת שימוש ברשתות חברתיות, ניהול דיונים וישיבות ושליטה גבוהה מאוד ביצירת אינטראקציות אפקטיביות.
במסגרת תפקיד זה יש צורך בהבנה עמוקה של חדשנות וניהול הזדמנויות. מכלול זה יורחב ויועמק במשך השנים, ומקבלי ההחלטות יבינו כי מדובר במקצוע ובדיסציפלינה העומדים בפני עצמם.
אפשר להעריך כי הכשרת CCO תשולב בעתיד כמסלול אקדמי באוניברסיטאות.