מתוך החיפוש אחר האושר וההגשמה העצמית, הפסיכולוגיה החיובית התגלתה כתחום מחקרי שממנו צמחו כלים עוצמתיים ומשני חיים. שלא כמו הפסיכולוגיה המסורתית, אשר מתמקדת לרוב באבחון וטיפול בהפרעות נפשיות, התפיסות שפותחו ממחקר הפסיכולוגיה החיובית מתמקדות בנקודות החוזק של המטופל, כדי לאפשר יצירה של חיים טובים ומאושרים יותר. במאמר זה, נבחן מהי שיטה זו ונבין כיצד היא יכולה לשפר את איכות החיים בצורה משמעותית.
מהי פסיכולוגיה חיובית?
החקירה של מה הופך את החיים לבעלי משמעות וכיצד האדם יכול לשגשג היא המרכז של מחקר הפסיכולוגיה החיובית. פסיכולוגיה חיובית דוגלת בהבנה של משתנים שונים אשר תורמים לתחושת האושר של המטופל, כמו גם לאיכות חייו. במקום להתמקד אך ורק באתגרים ובדפוסים המפחיתים תפקוד, פסיכולוגיה חיובית בוחנת דווקא חוזקות, עוצמות ורגשות חיוביים אשר מעשירים את חיינו.
רגשות חיוביים תורמים לאושר
למעשה פסיכולוגיה חיובית מכירה בכך שאושר הוא אינו רק הימנעות מרגשות שליליים, אלא ההתמקדות ברגשות חיוביים. באמצעות חיזוק של רגשות חיוביים כמו שמחה, הוקרת תודה, אהבה ותקווה, ניתן לשפר באופן משמעותי את רמת האושר של המטופל. רגשות אלה הן למעשה אבני הבניין אשר יוצרות חיים מספקים וטובים.
הוקרת תודה למשל היא חלק בלתי נפרד בתהליך הטיפול של גישות המבוססות פסיכולוגיה חיובית כדי להסב אושר למטופל. הוקרת תודה היא ההכרה וההערכה של הדברים הטובים שאנו חווים בחיינו, בין אם מדובר בדברים קטנים או משמעותיים יותר. תרגול חוזר ונשנה של הוקרת תודה יכול להוביל להגברת תחושת האושר וההגשמה העצמית.
חשיבה חיובית היא הכרחית. אופטימיות היא האמונה שדברים טובים יכולים להתרחש בעתיד. תכונה זו מאפשרת למטופל לגשת לאתגרים בחייו מתוך נקודת מבט חיובית, דבר אשר יכול להוביל לתוצאות טובות יותר וגם לשיפור המצב הנפשי.
עוד הרגל שיכול להעלות רגשות חיוביים, שאותו ניתן ללמוד במסגרת גישות מבוססות פסיכולוגיה חיובית הוא תרגול מיינדפולנס. שיטה זו למעשה משלבת התמקדות בנוכחות ברגע הקיים, תוך קבלה והכלה של רגשות ומחשבות אשר עולים וצפים, ללא שיפוטיות. תרגול זה יכול להפחית מתח בצורה משמעותית ולשפר עד מאוד את תחושת המטופל.
משמעות ותחושת מטרה
במסגרת התהליך של פסיכולוגיה חיובית ישנה גם התמקדות במציאת משמעות ומטרה לחיים. אנשים אשר להם ישנה תחושת של שליחות בחייהם, נוטים להיות מאושרים ומסופקים יותר. המשמעות ותחושת השליחות יכולות לבוא בידי ביטוי בתחום המקצועי, בתחום האישי או בתחום החברתי, והן יכולות לסייע גם בטיפוח של מערכות יחסים משמעותיות יותר.
מערכות יחסים חיוביות
קשרים אנושיים הם חלק ממוקד המחקר של פסיכולוגיה חיובית גם כן. מחקרים מראים באופן חוזר ונשנה כי קשרים חזקים ותומכים הם חלק מרכזי ברמת האושר של האדם. בנייה ותחזוקה של קשרים חיוביים עם חברים, בני משפחה ובני זוג, יכולות לשפר באופן ניכר את איכות החיים של המטופלים.
זרימה ומעורבות
הזרימה גם היא נושא אשר נחקר במסגרת של פסיכולוגיה חיובית שכן הוא מאפשר חופש וחיוביות. זרימה היא בעצם היכולת להתרכז בכאן ועכשיו ובפעולות שאותן אנו עושים ברגע. כאשר אדם “זורם” עם הסיטואציה ואינו נמצא בהתנגדות מתמדת, הוא למעשה יכול ליהנות מהיכולת לחוש את תחושות האושר העולות מהרגע וליהנות מתחושות של הגשמה עצמית.
כדי לקדם את היכולת להתמסר לסיטואציות ניתן להקדיש משאבים לעיסוק בתשוקות שונות, בין אם בפן האישי ובין אם בפן המקצועי. כמו כן חשוב להגדיר מטרות משמעותיות, כדי ליהנות מתחושת כיוון ומשמעות. בנוסף, חשוב להיות קשובים למתרחש ברגע בכל עשייה שהיא.