בימים קשים ומורכבים אלה, עומדים בפנינו אתגרים ומשברים לא פשוטים שדורשים מאיתנו להתמודד עם מציאות שלא צפינו. גם הזוגיות שלנו חוותה את אותם אתגרים ומשברים, מה שמאלץ אותנו להתמודד, בין היתר, עם הלחצים והתגובות לאיום בתוך המרחב המשפחתי והזוגי.
אחד הדברים שיכולים להחזיק אותנו, דווקא עכשיו, במרחב הזוגי והמשפחתי, הוא פיתוח של חוסן זוגי – כזה שיאפשר לנו לחזור לשגרה מלאה ולתפקוד תקין, להפחית את עוצמת המצוקה הנפשית והפסיכולוגית ולהתמודד בצורה טובה יותר עם הלחצים ואתגרי התקופה ולמנוע משברים וטלטלות ביום שאחרי.
להיות ביחד, להקשיב ולשתף.
אז איך ניתן, בתוך הכאוס הזה, לראות אותנו ואת בן הזוג שלצידנו באור חיובי? איך נוכל לתקשר נכון ולנהל את הרגשות שלנו בצורה שתיטיב עם המערכת הזוגית?
על שאלות אלה עונה, מירב הקמון כחלון, מטפלת זוגית ומגשרת המתמחה בטראומה על רקע מלחמה, ומציגה כמה טיפים להתמודדות וחיזוק החוסן זוגי:
1. תנו הרבה מקום לאמפתיה – אמפתיה היא היכולת לראות דברים מנקודת המבט של האחר ולהזדהות איתם. במקרה שלנו, החיבור העמוק לחוויה של בן או בת הזוג יכול לסייע רבות ביצירת תחושת אמון, שותפות, הדדיות, שיש על מי לסמוך ושיש על מי להישען. אז תהיו שם במקסימום האפשרי ותבטיחו לעצמכם שתתאמצו לפתח אמפתיה בכל התחומים.
2. עודדו ביטוי רגשי במרחב הזוגי – נסו לגרום לבן או בת הזוג שלכם להיפתח אליכם על ידי כך שתשאלו אותם איך הם מרגישים ומה עובר עליהם. השיתוף מסייע רבות לקשר. בזמן בו אנו הופכים להיות “כלי קיבול” על בני הזוג, המעטפת שנותנת לו את המקום לשתף, נוצרת הזדמנות גדולה לשיתוף פעולה ובעקבות כך יצירת אמון וקרבה. לשתף ולהקשיב הם הבסיס לכל מערכת זוגית ובימים אלה ההקשבה היא קריטית.
3 השתדלו לא להיות שיפוטיים – זה לא הזמן לשפוט או לבקר את בן/בת הזוג שלכם על אופן ההתמודדות שלהם עם הסיטואציה המורכבת. נסו כמה שפחות להעביר ביקורת על דפוסי התנהגות שלא נראים לכם, גם במקרה שבו נתקלתם בתגובה קיצונית. אם קשה לכם מידי להתמודד עם המורכבות, זה בסדר לקחת מרחק ולהתרחק מהסיטואציה כדי לצמצם את עוצמתה, גם אתם זקוקים למרחב מוגן, הכי חשוב הוא להיות במודעות ולהבין מתי קשה לכם מידי ואתם זקוקים למרחק.
4. הביעו חיבה וקרבה – זה הזמן להראות חיבה וקרבה יותר מבדרך כלל כי יש מי שצריכ/ה את זה אז חבקו, לטפו, הכילו ואל תחסכו במילים יפות שמחממות את הלב. הנפש זקוקה לכל אלה תמיד, ובעיקר ובמיוחד עכשיו. הקירבה והחיבוק נכונים כמובן גם לשאר בני המשפחה והילדים, אבל בין בני הזוג היא ממש קריטית.
5. טפחו ועודדו את בן/בת הזוג – לבצע פעילויות, התנדבויות, לחזק קשרים חברתיים או כל דבר אחר שיעזור לבן או בת הזוג שלכם להרגיש טוב יותר. לא רק הם ירוויחו מכך – גם אתם. תנו תמיד דוגמא אישית או נסו לעשות דברים יזומים יחד, או במקביל.
6. צמצמו חשיפה לתכנים פוגעניים – למרות שכבר בטח שמעתם וקיבלתם את ההמלצה הזו מכל מיני מקומות, נחזור עליה שוב: נסו לצמצם עד כמה שניתן חשיפה לתכנים בתקשורת. זה מובן ולגיטימי שזה כמעט בלתי נמנע לקרוא ולראות חדשות בתקופה הנוכחית לנוכח המצב אבל חשיפה במינון גבוה מידי לתכנים כאלו עלולה לפגוע ולגרום לנזק משמעותי לזוגיות, למשפחה ואף לתפקוד האישי שלכם. חשוב שתהיו מודעים לכך ותשמרו על איזון בחשיפה לכמות התכנים שבהם אתם צופים. אפשר להחליט על שעה משותפת ביום בו צורכים יחד חדשות ובשאר שעות המסך אפשר לראות איזה סדרה לטובת אסקפיזם רומנטי שישמור עליכם.