כל בני האדם חווים מפעם לפעם חרדות, ויש לכך סיבות אבולוציוניות הישרדותיות שנועדו לשמור עלינו מפני סכנה. כולנו לפעמים חשים חרדה לפני ריאיון עבודה, לקראת בחינה, לפני פרזנטציה בעבודה מול קבוצת אנשים ועוד. חרדות הן דבר טבעי באופן כללי, אבל כאשר התקף חרדה מגיע לעיתים קרובות ללא כל איום ממשי והוא משתק ומפריע לתפקוד היום־יומי, מדובר בבעיה שצריך וכדאי לטפל בה. חרדות יכולות לגרום לשיתוק ולחוסר יכולת להתקדם בחיים, עד כדי פגיעה ממשית באיכות החיים. אדם חרד חש ייאוש ולפעמים מתקשה לבצע מטלות שגרתיות, גם כאשר לפחד אין כל אחיזה במציאות. טיפול בחרדות יכול להחזיר לאדם את תחושת הרגיעה ותחושת השחרור כדי שיוכל להתקדם וליהנות מחייו.
אילו סוגי חרדות קיימים?
חרדות קיימות במגוון סוגים, ויש אנשים רבים שמתמודדים איתן בחיי היום־יום שלהם. יש חרדות מחיידקים, חרדות מחיסונים וממחטים, ממחלות, חרדות מטיסות, חרדות חברתיות, התקף חרדה לפני עמידה מול קהל, התקף חרדה ממקומות סגורים או הומי אדם ועוד. טיפול בחרדות הוא תחום רחב ויש שיטות שונות של טיפול בחרדות מכל סוג. התקף חרדה יכול להגיע ללא התראה וללא סיבה נראית לעין, אך למעשה מדובר במצב של חוסר ודאות וחוסר שליטה של האדם על מצבים שונים שגורמים לו חרדות. התקף חרדה יכול לנבוע מטראומות עבר או מאירועים שקרו לאדם החבויים בתת־המודע שלו ומשפיעים על חייו בהווה.
מהם הסימנים של התקף חרדה?
לא תמיד ניתן לראות התקף חרדה באופן חיצוני, שכן מדובר בתחושה סובייקטיבית בלתי נשלטת, אך האדם עצמו חש היטב התקף חרדה, שכן ישנם סימפטומים גופניים כמו למשל הזעה, אדם מרגיש דפיקות לב מואצות, יובש בפה, קושי להירדם, קושי לצאת מהבית, קושי להתרכז, חולשה, כאבי בטן, עייפות, שלשולים, סחרחורות ועוד. אנשים החווים התקף חרדה מרגישים קושי גופני ממשי לעיתים, ויש לכך השלכות על חייהם ועל חיי הקרובים להם. הם מרגישים קושי להתמודד עם פעולות יום־יומיות ולא מצליחים להתקדם בעבודה, להתקדם מבחינה אישית וליהנות מחברה.
אילו סוגי טיפול בחרדות קיימים?
חשוב לדעת שיש דרכי טיפול בחרדות ולא צריך להמשיך לסבול. אפשר לשפר את איכות החיים בכל גיל וללמוד לנטרל את המחשבות הגורמות התקף חרדה. ישנן שיטות לזיהוי הטריגרים הגורמים לחרדה, ועל ידי קבלת כלים ניתן להתמודד ולהגיב לאותם טריגרים באופן שונה ולא לתת לחרדה לתפוס מקום. ישנו טיפול בחרדות באופן קוגניטיבי התנהגותי (CBT), ישנן שיטות פסיכולוגיות של טיפול בחרדות, ויש דרכים המטפלות בתת־מודע כמו NLP. אחת הדרכים של טיפול בחרדות היא ללמוד להפנים שיש דברים בחיים שאין לנו שליטה עליהם. כיוון שכך, אנחנו צריכים להתמקד באופן שבו אנחנו מגיבים לחוסר ודאות ולמצבים שבהם אין לנו השפעה על אירועים. התמודדות עם שינויים היא יכולת שיש לפתח ולשכלל, כך שאירועים בלתי צפויים ואתגרי החיים בשגרה לא יגרמו לחרדה. אנשים מנסים להילחם בחרדות שהם חשים על ידי מציאת ודאות שמכניסה אותם למתח גדול יותר, במקום לייצר אסטרטגיה שמזהה את הדרך שבה הם מכניסים את עצמם לחרדה. טיפול בחרדות בשיטת NLP מסייע ללמוד את הדרכים שיעזרו להבין מה קורה לנו בגוף בזמן שאנחנו נכנסים לחרדה, שבאה מהתת־מודע. מציאת הדרך לזהות טריגרים ולהתבונן בדפוסי החשיבה שלנו שגורמים לנו לחרדה היא דרך התמודדות יעילה. שיטת NLP מאפשרת טיפול בעזרת דמיון מודרך וחשיבה מקדמת, שבאמצעותה ניתן לקבל מצבי חיים שעליהם לא ניתן להשפיע או לשלוט, מבלי להגיע לתחושת חרדה. השחרור מהרצון לשלוט במצב יאפשר שלווה, שקט ורוגע שיביאו לעלייה בתפקוד ובאיכות החיים.