בתקופה כזו, של תופת ולחימה, אנו חשופים באופן מתמשך ובלתי פוסק לסיפורים, זוועות ותרחישי אימה שפוקדים אותנו בעיקר דרך החדשות והמדיה. גם מבלי להתכוון או מבלי שנרצה אנחנו שומעים בכל מקום על מה שמתרחש בין אם דרך המעגל החברתי הקרוב שלנו שכולל את המשפחה והחברים אבל גם ממעגלי שייכות נוספים שלנו. קשה לנתק את עצמנו ממה שקורה סביבנו, אנחנו סקרנים לדעת מה קורה כי זה נותן לנו תחושה של וודאות, שקט וביטחון ומייצר גם תקווה לימים שיבואו אחרי.
עופר ערד, מאסטר טריינר NLP, מטפל ומנחה קורס NLP בגישה, ריכז כמה טיפים מגישת ה NLP שיעזרו לנו לראות את המציאות בצורה שתעזור לנו לשמור על עצמנו ועל הקרובים שלנו כדי שנוכל לעבור את התקופה הזו עם מינימום טלטלות ומקסימום שמירה עצמית עד כמה שניתן, כזו שתחזיק אותנו ותיתן לנו יכולת להתמודד עם התופת, השינויים , האי ודאות והחוסר יציבות.
מה יעזור לנו לשמור על עצמנו ועל קרובינו?
1. להתמקד במעגל ההשפעה – מה שנמצא בשליטתי ובהשפעתי ולא מה שאין לי שליטה והשפעה עליו. ההבנה שהאירועים שמתרחשים עכשיו בעוטף עזה ובכלל בזמן מלחמה אינם בשליטתי. אין לי שום שליטה על מה שקורה שם. גם אין לי השפעה על מה שקורה שם. יכול להיות שאני מודאג ושבאמת קיימת סיבה אמיתית לדאגה, אבל מיקוד תשומת הלב שלי צריכה להיות על מה כן אני יכול/ה להשפיע. למשל: עזרה לאנשים אחרים, השתתפות באיסוף ציוד, או כל דבר אחר שיכול לסייע לי או לאחרים שביכולתי לעשות. כל אחד בהתאם ליכולותיו ולפי כוחו. כשעוזרים זה מקל באופן משמעותי על המצוקה הנפשית.
2. להפחית חשיפה – לראות כמה שפחות טלוויזיה ולשמוע כמה שפחות חדשות ולבטח לא להיכנס לכל מיני פלטפורמות שחושפות את כל הזוועות. אין בזה שום תועלת, נהפוך הוא זה עשוי לגרום ליותר נזק. על אחת כמה וכמה להקפיד שגם הילדים לא ייכנסו לזה. לקבוע בינינו לבין עצמנו כל כמה זמן נכנסים לאתרי החדשות, או כמה רואים טלוויזיה. כמה שפחות יותר טוב. ידע לכאורה נותן לנו תחושה של שליטה, אך במקרה הזה הוא עושה בדיוק את ההיפך, הוא מכניס אותנו למצב של חוסר אונים.
3. להתמקד בדברים החיוביים – לזכור שהמצב הזה אינו לנצח, זה רק עניין של זמן עד שדברים יחזרו לקדמותם. במקום לנסות להתמקד בדברים החיוביים והנעימים שחווינו בשנה האחרונה או אפילו לנסות לחשוב על תכנונים לעתיד שימלאו אותנו בתחושת חיוביות והתרוממות. אנחנו באים מהעבר והולכים לעבר העתיד. חשוב להתחבר לחוויות טובות מהתקופה האחרונה ולחוויות שאנחנו שואפים אליהם. החיים שלנו לא נגמרו, זה לא סופי, הם רק משתנים בהתאם למצב.
4. להיות בחמלה ולא ברחמים – מי שאיבד חבר או קרוב, זו תקופה לא פשוטה עבורו, הוא נמצא באבל וזה ברור. אך רבים מאיתנו מכירים אנשים מדרג שני, שלישי, ורביעי. שלא בהכרח הכי קרובים אלינו. אם הם נפגעו ואתם יכולים לסייע תסייעו. אם אין ביכולתכם לסייע, אז תנסו להתחבר לכאב שלהם ולהביע חמלה ולא רחמים. אפשר לעשות זאת על ידי העלאה של תמונות מחייהם של האנשים שנפגעו או מהאנשים הקרובים להם שאתם מכירים, להביע אהבה וחמלה ולשלוח להם בדימיונכם את האנרגיה הזאת.
5. לסייע– אם יש באפשרותכם את היכולת ניתן לסייע לאנשים בסביבה שלכם בכל דבר ועניין. מקטן ועד גדול וממש לא חשוב באיזה תחום הסיוע שניתן החל מתרומת מוצרים בסופר וכלה בהשתתפות בהתנדבויות שמסייעות למשפחות וחיילים.