יש שני סוגים של טרור בעולם, האחד הוא הטרור הרצחני והשני הוא הטרור השקט
ושניהם מהאתגרים הגדולים ביותר שהאנושות יכולה לדמיין.
את הסוג הראשון, הרצחני, כולנו הכרנו בשבעה לאוקטובר. תרחיש הזוועות, מאבק אלים, אימתני וחסר כל צלם אנוש כנגד אזרחים תמימים שגרו ביישובים הסמוכים לגדה וכנגד אותם צעירים שיצאו לחגוג ושילמו בחייהם.
אבל ישנו סוג נוסף של טרור, שאולי פחות מיידי, אבל קיים ונוכח והוא הטרור השקט. הטרור השקט הוא טרור פסיכולוגי ובעיקר תודעתי שמטרתו להילחם בחשיבה שלנו, באופטימיות, בתקווה, ביכולת שלנו לחייך ולצחוק ולהתמודד עם חיי היום יום. הוא מנסה להעצים את תחושת העצב והחרדה שאנו מרגישים על ידי כך שהוא מנסה להחליש אותנו, למוטט אותנו מכל בחינה והיבט אפשרי, לגרום לנו לפחד, לבכות, לא לרצות לצאת מהבית, לא לרקוד, להשתטות או לשחק עם הילדים בהנאה. הוא מנסה לחלחל אלינו כמה שיותר ולשבור את הנפש שלנו מבפנים גם במחיר של איבוד צלם אנוש.
אז איך ניתן להתמודד עם הטרור השקט?
אי אפשר להילחם בטרור השקט הוא לא נותן לנו מנוח אבל בלי תודעה חיובית, בלי אופטימיות ורגש אותנטי של תקווה – לא נוכל להגן על עצמנו ובטח שלא לתמוך באחרים. כדי לנצח בקרב על התודעה שלנו חשוב שנבין חמישה דברים:
1. לראות ולדעת זה לא אותו דבר – חשוב והכרחי להתעדכן בחדשות, זה חלק משגרת החיים העכשווית שלנו ואי אפשר להתעלם מזה. אך לצד זה רצוי מאוד להימנע מצפייה בסרטוני הזוועות ותרחישי האימה. עוצמת האפקט של צפייה בתוכן לא משתווה בגודלה לעוצמת האפקט של ידיעתו. החשיפה לזוועות רק מחלישה אותנו ופוגעת בנפש ובתפקוד שלנו, חשוב שנהיה מודעים לכך. ברשתות החברתיות יש לא מעט תכנים קשים ורעילים שחלקם אף מזוייפים ומסוכנים ולכן מומלץ להתעדכן רק ממקור או גורם רישמי.
2. הפוגה היא הכרחית לתפקוד – אי אפשר לתפקד כהלכה כשאין הפוגה מהחדשות בטלוויזיה ובמדיה. המוח מקבל המון פיסות מידע שגורמות להצפה וחוסר יכולת להתמודד איתו עד לכדי חוסר תפקוד. אז גם אם ממש לא מתחשק והמצב קשה, כדאי ורצוי לעשות את המאמץ ולצאת לטבע, לריצה, לקפה עם חברים וכל פעולה אחרת שעושה לנו טוב ועשויה לרומם את מצב הרוח.
3. חשוב להתנתק – כשכל הזמן חושבים על הרע – לטוב אין מקום להיכנס. המחשבות הרעות מונעות מאיתנו לראות את הטוב ולהאמין בו. כדי להשיב את התקווה, אנחנו חייבים גם להתנתק, גם כשקשה לנו ולחשוב על דברים טובים שקרו לנו ושעוד עשויים לקרות.
4. לחייך – חיוך הוא אחד הגורמים לאושר, הוא מעורר תחושות חיוביות ומשפר את מצב הרוח של האדם ושל הסובבים אותו. גם אם קשה בתקופה הזו לחייך, חשוב להרים את הראש ולנסות ולו במעט לחייך גם במחיר של חיוך מאולץ כי חיוך מאולץ בסופו של דבר יהפוך, מתישהו, לאחד אמיתי. אז אל תחסכו בחיוכים ומחשבות על דברים טובים – הם יגיעו, גם אם בלב עצוב כל כך
5. תכנון – כדי שהתקווה שבליבנו תתממש, אנחנו צריכים לתכנן. התכנון יכול להיות לטווח הקצר כמו מה למשל אני אעשה כל יום השבוע, או תכנון לטווח ארוך, למשל איפה אני רוצה להיות בהמשך, ביום שאחרי. כך או כך תכנון יוצר מחשבה ומחשבה יוצרת מציאות שמסייעת להתמודד עם המצב בימים אלה.
לסיום, אנו מקווים לימים טובים ושקטים יותר, שנוכל לשוב לשגרה נעימה ובטוחה ושבנינו ובנותינו ישובו הביתה. כולנו עם אחד שהתאחד למען מטרה משותפת ובנימה זו
#נעבוראתזהיחד