הורות משותפת – איך עושים את זה?
בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי במודל המשפחה המסורתי ונחשפים למגוון צורות ובחירות המיועדות לענות על צרכים שונים. אם בעבר מודל ההורות כלל משפחה של אם ואב המולידים ילדים ומגדלים אותם בבית אחד יחד, היום ניתן למצוא שלל צורות של הורות, זוגיות ומשפחות. המציאות המורכבת, הקשיים במציאת זוגיות יחד עם התפתחות הטכנולוגיה והמדע בתחום הגנטיקה וההפריות הביאו לכך שניתן היום להיות הורים במודל לפי בחירה. אחד המודלים הללו הוא הורות משותפת.
מהי הורות משותפת?
אנו שומעים רבות את המושג הורות משותפת, תהליך שתפס תאוצה רבה ברחבי העולם. בבסיס המודל של הורות משותפת נמצאים שני אנשים שאינם בזוגיות אך מעוניינים להביא יחד לעולם ילד ולגדל אותו. הורות משותפת יכולה להיות בין שני אנשים שלכל אחד מהם סיבות שונות לאותו תהליך, אך בהחלטה משותפת הכוללת הסכם להורות משותפת מפורט הם הופכים להורים לילד או לילדה ויוצרים תא משפחתי. נשים קרייריסטיות, נשים שהחליטו לא לחכות לזוגיות כדי להרות, גברים חד־מיניים או רווקים שמעוניינים להיות הורים – כל אחד מסיבותיו בוחר באפשרות הטובה ביותר עבורו. גידול ילדים ללא זוגיות היום כבר אינו נחשב ליוצא דופן בעידן שבו שלל מודלים של משפחות ולכן הורות משותפת היא רלבנטית למקרים רבים.
עריכת הסכם הורות משותפת
אין עוררין על כך שבכל זוגיות יכולות להיות מחלוקות הקשורות לגידול הילד ולטובתו, וכשמדובר על הורות משותפת בין שני אנשים שאינם בזוגיות, חשוב לצמצם את האפשרות למחלוקות עתידיות. הסכם הורות משותפת נועד לתת ביטחון לשני הצדדים הנכנסים לתהליך, שכן להיות הורה הוא תהליך בלתי הפיך ושני הצדדים מעוניינים בטובת הילד. כדי להבטיח הסכם הורות משותפת שיענה על כל הרצונות של הצדדים, עליו לכלול כמה נקודות חשובות שישפיעו על הורות משותפת יציבה ופורייה. הסכם הורות משותפת הכרחי כמסמך משפטי מחייב ובעל תוקף של חוזה דווקא כיוון שלהורים אין מסגרת חוקית ברורה, ולכן סעיפי הסכם הורות משותפת הם אלה שיקבעו במקרה של מחלוקת.
מה כולל הסכם הורות משותפת?
הסכם הורות משותפת כולל חובות וזכויות של כל אחד מהצדדים כלפי הילד, ועליו להיות מנוסח היטב ובצורה ברורה. בהסכם צריך לכלול את כל הסוגיות הנוגעות להורות משותפת ולחיי הילד בשלבי הגידול השונים ולכן חשוב שייעשה אצל גורם מוסמך ומנוסה מבחינה משפטית אשר יש לו ניסיון בליווי תהליכים של הורות משותפת.
הסכם הורות משותפת צריך לכלול הצהרה על כך ששני ההורים אינם מנהלים מערכת יחסים זוגית, וכי הקשר ביניהם נועד להבאת ילד לעולם במסגרת של הורות משותפת. הסכם הורות משותפת יכול להיחתם עוד בשלבי תכנון ההיריון והלידה, שכן גם בנושא זה יש להחליט על הבחירות, למשל: באיזה רופא לבחור, אילו בדיקות לעשות, אילו טיפולים, עניינים הקשורים לגנטיקה, הוצאות במהלך ההיריון, נוכחות בבדיקות, בחירת שם הילד, חופשת לידה, הנקה, חלוקה בנטל בחודשים הראשונים וכו’.
אחד הנושאים המהותיים בהורות משותפת הוא המשמורת, שכן הורות משותפת יכולה להיות כשהגידול מתחלק באופן שווה בין שני ההורים במשמורת משותפת, ויכולה להיות כשרק אחד ההורים מגדל את הילד והשני רואה אותו במסגרת של הסדרי ראייה שנקבעים מראש.
תשלומי המזונות הם חלק חשוב של הורות משותפת, שכן גידול ילד כולל הוצאות רבות. אם הגידול נעשה בהורות משותפת ובמשמורת משותפת או הסדרי ראייה, נתון זה משפיע על תשלומי המזונות שצריכים להיות מפורטים גם הם במסגרת הסכם הורות משותפת. בהמשך יש נושאים הקשורים לגידולו של הילד, בחירות בנושא החינוך, חוגים ופעילות פנאי, החלטה על מקום מגורים ועוד.
כדי לייצר תא משפחתי יציב עבור הילד, חשוב גם להחליט על הדרך להסדיר מחלוקות עתידיות אם יהיו כאלה וכאן נכנס תהליך הגישור המסייע להורים להיות מעורבים בתהליך ובהסכם באופן שיטיב עימם ועם הילדים.