גירושין, אחת החוויות הלא נעימות שהמלווה זוגות רבים. עד שמגיעים להסכם משותף, גם כשמסיימים את כל התהליך, חווים טלטלה רגשית חזקה ביותר. ולא פחות חשוב מכך – אותם סכסוכים שלפעמים נמשכים ונמשכים ומקשים על החיים וכמובן גם גורמים צרה צרורה לילדים (יש אומרים שהם סובלים מכך ביותר). חשוב, אם כן, לדעת אין פותחים סכסוכים שאחרי הגירושין בצורה כמה שיותר יעילה, ועם כמה שפחות משקעים.
על מה נסובים סכסוכי הגירושין
לפני שנסביר בקצרה על דרך פתרון טובה מאוד, כמה מילים על מוקדי הסכסוך העיקריים בגירושין. מוקד ראשון נובע ישירות לילדים. עולים וויכוחים על מי יהיה ההורה המישמורן, מה יהיה על חינוך הילדים, האם אפשר להגיע להסדר של המשמורת המשותפת או איך יוסדרו הסכמי הראיה. מוקד נוסף הינו תשלום המזונות. מי משלם למי וכמה, ההיבט הזה גורם לוויכוחים מרים וכואבים. מוקד נוסף הינו חלוקת הרכוש. כאשר כל המעגלים הללו נפגשים יחד (והרבה פעמים זה באמת מה שקורה) פוטנציאל הסכסוך רב והוא בקלות יכול לצאת משליטה. אחרי שאמרנו כל זאת, נסביר על דרך פתרון.
הסדרת המשמורת, איך וכיצד
דרך ראויה שיכולה גם היא לסייע בפתרון הסכסוך בצורה טובה היא להסכים על משמורת משותפת. או במצבים מסוימים, להגיע לסדרי ראייה שיהיו הנכונים ביותר בראש ובראשונה בשביל הילדים ורווחתם. לצורך כך, חשוב להיעזר בעורך דין לענייני גירושין שנותן מקום של כבוד לטובת הילד. וכאשר הוא גם מגשר מוסמך, הדברים מתנהלים בצורה שקולה, נכונה והוגנת. יש להביא בחשבון את יחסי ההורים והילדים, לא רק לטווח הזמן המיידי אלא גם לטווח הזמן הארוך. וככל שההורים ישכילו להביא זאת בחשבון, כך התוצאות תהיינה טובות יותר.
גישור – נקודת מפתח לפריצת הדרך
סביר מאוד להניח שכבר נתקלתם לא מעט בפרסומים אודות הכשרה של קורס גישור. לצד מגשרים שעוסקים בהיבט העסקי (פתרון סכסוכים עסקיים), אחרים מתמקדים בשירותי גישור עבור זוגות פרודים ובגירושין. רעיון הגישור והיסוד שהופך אותו לאידיאלי לסכסוכי גירושין הינו למצוא את האינטרס המשותף. קל מאוד תוך כדי סכסוך ללבות את המשקעים, למצוא עוד ועוד נושאים למריבה, חילוקי דעות והאשמות אין סופיות. אך מעורבות של מגשר מקצועי לוקחת את הדברים לכיוון אחר.
מגשר אובייקטיבי לא מייצג את הצד הזה או את הצד השני. הוא לא שואף ללבות את הכעס אך לא חושש גם אם הוא בא לידי ביטוי בפניו. לאחר שפורקים כעסים, מתקיים תהליך אובייקטיבי של הקשבה לשני בני הזוג. בודקים מה עומד מאחורי הדברים מתך הרצון למצוא את עמק השווה. למצוא פתרונות של פשרה, שגם אם לא יהיו אידיאליים (שהרי אין אידיליה בגירושין) יהיו הפתרון המשותף הטוב ביותר האפשרי.
תהיה התייחסות לצרכים ולרצונות של כל אחד, בצורה מקדמת ובמיוחד כזאת שמאפשרת להמשיך בחיים מבלי לשקוע בטינה או לפגוע מבלי משים בילדים המשותפים. המציאות מוכיחה שכאשר התהליך מבוצע במיומנות, שביעות הרצון של כל המעורבים בדבר גבוהה ומצליחים לנטרל הרבה מאוד מהמשקעים שהיו יכולים להפריע להמשך חיים תקינים, גם אם בנפרד. הדבר חשוב מאוד לשני בני הזוג וכאשר יש ילדים בתמונה, הם יוצאים מכך נשכרים.