יש כל כך הרבה דברים שהיינו רוצים להגשים: להפסיק לעשן, לאכול בריא יותר, להקדיש את הזמן לזוגיות – הרשימה היא אין סופית. אנחנו מתרגשים רק מלדמיין את עצמנו כובשים את הפסגות החדשות ומשיגים את היעדים שהצבנו לעצמנו, אבל בפועל, לעיתים זה מרגיש כאילו החלום אף פעם לא יהפוך למציאות.
השגת מטרות אינה דבר פשוט כפי שניתן היה לחשוב. אינספור ספרים נכתבו על “איך להשיג מטרות?” ואין קורס לפיתוח עצמי שאינו עוסק בנושא הפופולרי של השגת יעדים בצורה זו או אחרת. למה השגת מטרות היא דבר כל כך קשה? מהם הפחדים שעומדים בדרכנו? והכי חשוב: איך להשיג מטרות שהצבנו לעצמנו בלי לפחד?
השגת מטרות והצבת יעדים נכונים
אם אתם תוהים “איך להשיג מטרות?” חשוב שתבינו שכדי להצליח במשימה הקשה של השגת מטרות, אנו צריכים קודם כל להציב לעצמנו את אלו הנכונות. מטרה שניתן לעמוד בה צריכה להיות:
- מדידה ותחומה בזמן – לדוגמה, משפט כמו: “מעכשיו אוכל בריא וארד במשקל” ככל הנראה לא יקדם אתכם לכיוון השגת יעדים אלו באופן יעיל. מטרה טובה יותר תהיה “בחודש הקרוב אוכל שני ירקות ביום וארד שני קילוגרמים”.
- ריאלית – הפנטזיה הכרוכה בהצבת מטרות יכולה להיות מהנה כל כך, שאנו שוכחים שבסופו של דבר השגת מטרות היא היעד הסופי. היזהרו מלהציב מטרות גדולות מידי, רק מכיוון שכל כך נעים לפנטז על השגתן.
- מרגשת – מן הצד השני, מוטיבציה היא המשאב העיקרי שלנו בתהליך של השגת יעדים. אל תבחרו במטרה קטנה או משעממת מכדי שתצליחו להתמיד בה.
- ממוקדת – משפט כמו “אני רוצה להיות בת טובה יותר”, הוא כללי מידי. החליפו אותו במטרה ספציפית, כגון: “אדבר עם ההורים שלי בטלפון בכל יום ראשון”.
- נובעת מבפנים – אנו עשויים למצוא את עצמנו מושפעים מן הסביבה יתר על המידה. ניסיון השגת מטרות שנובע מדעתם של אחרים יפגע גם הוא במוטיבציה ובהנעה הפנימית שלנו.
איך להשיג מטרות בלי פחד?
גם אחרי שהצבנו את המטרה הנכונה והמדויקת לנו, תהליך של השגת מטרות עשוי לעורר בנו פחדים שמונעים מאיתנו להצליח בתהליך. איך להשיג מטרות כשאנו מלאים פחדים? נסו להיעזר בדוגמאות הבאות:
- השגת יעדים והפחד מהדרך:
היעד אולי ברור, מדויק וחי במוחנו, אך הדרך לשם נראית רצופת מכשולים ומפחידה כל כך, שאנו מתקשים לעשות אפילו את הצעד הראשון.
מה עושים?
ננסה להסיט את תשומת הלב שלנו מהדרך שניצבת בפנינו, ולהתמקד ביעד הסופי של השגת יעדים שהצבנו לעצמנו.
- השגת יעדים והפחד מכישלון:
איך להשיג מטרות כשהפחד מכישלון משתק כל כך? כישלון הוא דבר מביך ולא נעים, והוא אחד המכשולים הגדולים העומדים בפנינו בתהליך של השגת מטרות.
מה עושים?
נניח לפרפקציוניזם, נזכיר לעצמנו כי השגת יעדים אינה דבר פשוט ואנו עושים כמיטב יכולתנו לשם כך. ניזכר במקרים שבהם הצלחנו בניסיון השגת מטרות, ונתמקד בשאלה “מה יהיה אם אצליח?” במקום “איך להשיג מטרות בלי להיכשל?”.
- השגת יעדים והפחד מהצלחה
לעיתים, מה שעוצר בעדנו בתהליך של השגת יעדים הוא הפחד מהשינוי שיחול בחיינו בעקבות כך.
מה עושים?
נשאל את עצמנו: איך להשיג מטרות שישפיעו על חיינו באופן חיובי? אם בכל זאת יש למטרה שלנו גם השפעות שעשויות להיות שליליות, (כמו עבודה חדשה שתדרוש מאיתנו שעות עבודה רבות), ננסה להתמקד בשינויים החיוביים שיחולו בחיינו, ונזכיר לעצמנו למה דווקא השגת מטרות אלו היא הדבר הנכון בשבילנו.
- השגת יעדים והפחד מקבלת החלטות
שאלות כמו: “איך להשיג מטרות בלי להתחרט”? ו- “האם אני בכיוון הנכון?” עשויות להיות מגבילות ואפילו משתקות.
מה עושים?
ניישם טכניקות של קבלת החלטות כמו טבלאות בעד ונגד, נתייעץ עם אנשים שאנו סומכים עליהם, ונזכיר לעצמנו שמותר לנו גם לטעות ובעת הצורך לחשב מסלול מחדש.
רוצה לקבל כלים נוספים להשגת יעדים? היכנס למידע נוסף על קורס הכשרת מאמנים – הקורס שימקד אותך בדיוק המטרות והדרך להשגתן.