דלג לתוכן דלג לפוטר
עקרונות הגישור כמנוף לשיפור תקשורת משפחתית

עקרונות הגישור כמנוף לשיפור תקשורת משפחתית

עקרונות הגישור כמנוף לשיפור תקשורת משפחתית

“הגישור הינו תהליך רצוני, בו צד שלישי מסייע לצדדים לנהל דיאלוג שיתופי המאפשר יצירת כבוד הדדי, הבנה ופתרון מספק ומוסכם. התהליך ותוצאותיו בשליטת הצדדים המעורבים, ללא כפייה או סמכות חיצונית”.

 

לגישור מעל 10 עקרונות. בין השאר ניתן לציין:

  • פתרון מוסכם על בסיס
  • תפיסת ה- WIN WIN
  • נרטיבים שונים – אין אמת מוחלטת
  • דיאלוג על צרכים ואינטרסים
  • האינטראקציה במוקד התהליך
  • הכרה הדדית, כבוד הדדי
  • ראיה לעתיד
  • ניטראליות
  • פתרון באחריות הצדדים
  • חינוך והעצמה
  • תהליך מובנה בעל כללים ברורים

 

אימוץ עקרונות הגישור בתוך השיח המשפחתי, יכול להוות קפיצת דרך באיכות התקשורת המשפחתית.

 

המגשר, מייצר שיח בין צדדים הנמצאים בקונפליקט. על מנת להגיע להישגים טובים בתוך תהליך של גישור, על המגשר לייצר אווירה טובה של אמון וביטחון. יחד עם תקשורת טובה שמאפשרת לצדדים להגיע לפתרון הטוב ביותר עבורם.

 

נקודה נוספת ומשמעותית ביותר בגישור היא שהוא נעשה בין אנשים שיש ביניהם סוג של מערכת יחסים. אנשים שחשוב להם להגיע לפתרון שייטיב עמם.

 

אז איך לוקחים את כל זה לתקשורת ולשיח בתוך המשפחה?

 

המון פעמים כהורים, אנחנו מוצאים את עצמינו כבוררים. אדם, המקובל על כל הצדדים (הילדים שלנו) שעוזר בפתרון סכסוך בתוך המשפחה. פוסק. מחליט לאן פני הדברים. מי יקבל עכשיו את הצעצוע, מי צופה עכשיו במסך, באיזו שעה צריך להיכנס להתקלח או לקום בבוקר ועוד ועד.

 

“הבאת” עקרונות הגישור למשפחה, יכול לייצר אווירה טובה, שמאפשרת שיח מאוד אחר בבית.

 

במאמר הזה אביא ארבעה מעקרונות הגישור על ידי אדפטציה לעולם המשפחתי כך שניתן יהיה לראות את ההשלכה על חיי המשפחה. נראה כיצד ניתן להפוך את השיח המשפחתי למשהו איכותי יותר.

 

  • להגיע לפתרון מוסכם על בסיס תפיסת ה WIN WIN על ידי הקשבה – המגשר, בזמן תהליך הגישור, חייב להיות קשוב מאוד לדברי הצדדים המעורבים. להבין טוב טוב את הצרכים שלהם על מנת לכוון אותם להגיע לפתרון הטוב עבורם. מצב ה WIN-WIN (רווח – רווח).

 

כמה היינו רוצים כהורים שהילדים שלנו יחושו שהם המרוויחים. שבזירה המשפחתית אין מפסידים. הקשבה פעילה, אמיתית וכנה, (ללא הסחות דעת מכל סוג שהוא) מביאה את ההורה למקום שהוא יכול להבין את הצרכים של כל אחד. במשפחה, כל ילד הוא אחר (בגיל, באופי, בתכונות) ויש לו צרכים שונים. גם כאשר יש “סכסוך” בין אחים, במרבית המקרים ניתן להביא לפתרון איכותי ומספק כאשר ההורה מבין לעומק מה כל ילד מבקש/צריך ומכוון אותם למוצא טוב עבורם.

 

לדוגמא: מריבה על המחשב. כולם רוצים באותה השעה ועל כך נפתחת “מלחמת עולם”. אם נקשיב לכל אחד, נגלה (למשל) שיש תכנים שצריך בשעה מסוימת ויש שלא. שהילד היותר גדול גמיש ויכול להשתמש במחשב כשאחיו הקטן כבר הלך לישון, שאת חלק מהתכנים ניתן לראות בטלפון ושיש כמה פתרונות… רק צריך להגיע אליהם…

 

  • הכרה הדדית, כבוד הדדי – על המגשר להכיר ולכבד את הצדדים שיושבים מולו. לא משנה מה הסוגיה שהם מביאים ולא משנה איך הוא תופס את הדברים. עליו להיות ניטראלי וגם אם הוא לא מבין “על מה כל המהומה” או אפילו רואה את הסוגיה כלא חשובה או לא משמעותית, עליו להתייחס לכל הנאמר בכובד ראש ובכבוד מלא. הצדדים הם המרכז!!

 

כך גם בהורות!! לילדים, עולם משלהם. הסכסוכים ביניהם נובעים מתוך עולמות התוכן שלהם. סדרי העדיפויות שלהם אחרים משלנו. הם רואים דברים אחרת. העולם הרגשי שלהם אחר משלנו ומה שיכול להיות “עניין של חיים ומוות” מבחינתם, יכול להראות שולי וחסר משמעות עבורנו. ע”י הכרה בכך ועל ידי כבוד להוויה שלהם ולצרכים שלהם, ניצור קשר בריא יותר. קשר הנותן מקום גם למה שחשוב להם.

 

תגובה מכובדת ומכבדת למה שהם מביאים לפתחנו יקנה תחושה של ביטחון וכך הם יפנו אלינו גם בהמשך.

לדוגמא: ילדים שרבים על יד מי הם יושבים בארוחה משפחתית. ניתן לפתור זאת בזלזול ולהחליט עבורם מי יושב איפה או, להקשיב לצרכים של כל אחד ובשיח משותף להגיע להחלטה. או, קלפים שהביאו מביה”ס. אחד נקרע וזה “סוף העולם”!! זה שבעוד שבוע הקלפים יהיו זרוקים בסלון ללא דורש לא רלוונטי כרגע… זה הצורך כרגע. לראות כיצד ניתן להתמודד עם ה”אסון” הגדול של קלף קרוע. או, ילד שנפל בפארק. נכון שזה שפשוף קל ועוד שעה כבר לא יורגש אבל להגיד “לא נורא, לא קרה כלום” זה חוסר כבוד בכאב של הילד. הוא בוכה ויורד לו דם והוא צריך שנכיר ונכבד את הכאב הזה.

 

דרך אגב, בגישור, המצב האופטימאלי הוא שהצדדים בעצמם מעלים פתרונות (ניתן לראות זאת ברשימת העקרונות לעיל). עם ילדים, ניתן לעשות זאת כבר בגיל הגן. לשאול ילד מה הפתרון הטוב ביותר עבורו. לשאול אותו מה הוא מציע. הוא יודע הכי טוב. “על הדרך” לימדנו אותו שאנחנו סומכים עליו ומאמינים בו. כמעט תמיד, כל פתרון שהילדים יציעו, יהיה טוב יותר מפתרון שיבוא מאיתנו. כמו בגישור… שיח כזה מאוד מעצים את הביטחון העצמי וגם שם את האחריות בידיים של הילדים. איזו הקלה זאת עבור ההורים וכמה זה מאפשר פתרון יותר מדויק עבור הצדדים.

 

  • כללים ברורים – בתהליך הגישור יש כללים ברורים. המגשר, בתחילת התהליך מסביר מה מצופה מהצדדים. כמו למשל, שיח מכבד, הקשבה, לוחות זמנים ועוד. כאשר הצדדים יודעים בדיוק מה מצופה מהם, הם יודעים כיצד להתנהל וזה יוצר אווירה בטוחה ואמון. כל אלה הם קריטיים להצלחת הגישור.
    בהורות קוראים לזה גבולות. ילד הגדל בבית עם כללים ברורים, ויודע מה מצופה ממנו, מתאים את ההתנהגות שלו. הוא יודע מה מותר ומה אסור, מה מקובל ומה לא מקובל. זאת ה”קרקע הבטוחה” שלו. בבית ללא גבולות, שלא עקבי בכללים שלו, מייצר חוסר וודאות ובלבול. מה שגורם לחוסר ביטחון.

 

לדוגמא: שיח מכבד! בבית, כמו בחדר הגישור, אנחנו מצפים לשיח מכבד. ללא אלימות מכל סוג שהוא. שיח לא מכבד – קללות, מילים פוגעניות ו/או משפילות – יכול להביא להפסקת תהליך הגישור. בבית, כמובן שלא מפסיקים את ההורות או המשפחה. אך כן ניתן לעצור את מה שעושים באותו הרגע. להבהיר את גבולות השיח בבית ולהבהיר את הקווים האדומים (הכללים המשפחתיים. הגבולות).

 

ע”י התנהלות עקבית והתמדה, ניתן להגיע להתנהגות הרצויה בבית.

דוגמא אישית נכונה תמיד! בבית ובחדר הגישור. כאשר אנחנו שומרים על הכללים שאנחנו בעצמנו הגדרנו, אנחנו מלמדים את הילדים שלנו כיצד להתנהג. לא ניתן לצעוק על ילד שאצלנו בבית לא צועקים או להגיד לילד להגיד למישהו שמתקשר אלינו שאנחנו לא בבית ולהטיף על כך שאצלנו בבית לא משקרים… זה פשוט לא עובד.

 

  • דיאלוג – תהליך הגישור מחייב דיאלוג. בין הצדדים עצמם וכמובן בין המגשר לצדדים. דיאלוג אמיתי עוטף בתוכו הקשבה וכבוד. רק ע”י הקשבה כנה, לא שיפוטית, ניטראלית ומאפשרת, ניתן להגיע לדיאלוג (ההפך ממונולוג). לכולם יש הזדמנות לבטא את עצמם. להביע את עצמם.
    לקיים דיאלוג אמיתי זה מיומנות. זה נלמד. נרכש. בבית, אנחנו מלמדים את הילדים שלנו לתקשר באופן מלא ובריא. זאת על ידי העצמה, חיזוקים ונתינת מקום לדברים הנאמרים. לדעת להקשיב. משפטים כמו :אני לא רוצה לשמוע אותך”, או “אין לך מה לחדש לי” או משפטי הכללה כמו: “תמיד אתה…מאחר/טועה/לא בסדר” הם לא משפטים מקדמים דיאלוג. ההפך!!

 

לדוגמא: ילד שחוזר מהגן/ביה”ס אחרי שקבלנו טלפון מהגננת/מורה על התנהגות לא נאותה. רגע לפני הכעס, הענישה (שהיא אמצעי ולא מטרה. נושא למאמר אחר), חשוב לקיים שיח. להקשיב הקשבה פעילה. לשמוע את הצד של הילד לפני שאנחנו ממהרים “לפסוק”. זה נשמע ככה: “חשוב לי לשמוע מה קרה” “את החוויה שלך” להגיב: “אני מבין ש… ” “איך הרגשת כש…”, “מה קרה ש….”. לשאול על מנת להבין. ילד לא מתנהג כמו שהוא מתנהג בלי סיבה… גם אם בסופו של דבר היא שגויה…

 

הדיאלוג גם מביא איתו את הדיבור הישיר. בחדר הגישור וגם בבית. זה לא: “הוא אמר”, “היא התחילה” וכו’, אלא: “אתה אמרת לי ש…” “אתה בטוח ש…” דיבור ישיר הופך את השיח לאישי יותר. יש קשר עיין, שפת גוף מתלווה ועוד. זה כל כך חשוב!!

 

 

במערכות יחסים כמו במערכות יחסים יש רגשות, משקעים, נסיון קודם ועוד רפרטואר עשיר של חוויות שמגיעות לעולם הגישור. כמובן, שזה קיים ביתר שאת במשפחה.

 

הגישור הוא תהליך בונה אמון. תהליך שבו יש מאמץ אמיתי וכנה להגיע לפתרונות הטובים לכולם. החשיבות שלה יכולה להציל ארגון, חברה, קשרי שכנים ועוד. שימוש בעקרונות הנ”ל (ויש עוד) יכולים גם להציל משפחה.

ילדים הם “כחומר ביד היוצר”. נכון, הם נולדים עם תכונות וגנטיקה שהם לגמרי שלהם. אך יש אינסוף דרכים לייצר בבית אווירה בונה, מקדמת ומצמיחה ו”מייצרת” ילדים מאושרים ובריאים יותר – בגופם ובנפשם.

 

הערה: מיותר לציין שכל שיח חייב להיות מותאם לגיל הילדים ולשלב ההתפתחותי שלהם. ליכולות שלהם להכיל ולהתמודד עם סוגיה זו או אחרת .

עקרונות הגישור כמנוף לשיפור תקשורת משפחתית

תוכן נוסף שיכול לעניין אותך

מערכת היחסים בין מציאות לתודעה בימים מוטרפים אלו

שרון רנדליך מראיינת את ד"ר מתי הר לב
עמרי גפן נפגש לשיחה מרתקת עם עמרי דגן, ראש המדרשה הלאומית למנהיגות, ממשל וניהול, בה הם שוחחו על אתגרי השיתופיות במגזר הציבורי והרבה מעבר לכך. להמשך קריאה >

על זוגיות, חוסן ומה שביניהם: גם בימי מלחמה

מאת: מירב הקמון כחלון
בתוך הכאוס הזה עומדים בפנינו אתגרים לא פשוטים שדורשים מאיתנו להתמודד עם מציאות שלא צפינו לה במיוחד במרחב הזוגי והמשפחתי. מירב הקמון כחלון, מטפלת זוגית ומגשרת המתמחה בטראומה על רקע מלחמה, מציגה את הטיפים להתמודדות וחיזוק החוסן הזוגי שישמור על הזוגיות שלנו בימים אלה. להמשך קריאה >

טרור רצחני וטרור שקט: מה ההבדל ביניהם וכיצד ניתן להתמודד איתם?

מאת: מערכת האתר
טרור הוא אחד האתגרים הגדולים שהאנושות ידעה מימיה. הוא בא לידי ביטוי בשני ממדים האחד, הטרור הרצחני שפקד אותנו בשבעה לאוקטובר והשני, הטרור השקט, נקרא גם הטרור הפסיכולוגי והוא מתבטא בלוחמה על התודעה. 5 דברים שחשוב לדעת על סוגי הטרור וההתמודדות איתם. להמשך קריאה >

בין שבר למשבר: מתי אחד מסתיים ומתי השני מתחיל

מאת: שרון רנדליך
כששומעים את המילים שבר ומשבר אפשר להבין למה נוטים לייחס להם כמעט תמיד את אותה המשמעות, אך כשיורדים לעומק הדברים מתברר שלא כך הדבר וכי יש בהם שוני, והוא די מהותי.שרון רנדליך, פסיכותרפיסטית ומנהלת אקדמית בקבוצת גומא גבים עושה לנו סדר. להמשך קריאה >

זמן מלחמה: לשמור על עצמי ועל הקרובים שלי

מאת: עופר ערד
בימי התופת הקשים אנחנו והסביבה הקרובה שלנו נחשפים בלית ברירה באופן בלתי פוסק לזוועות ולתרחישי האימה שפוקדים אותנו בחדשות ובמדיה. עופר ערד, מאסטר טריינר NLP, ריכז כמה טיפים מגישת ה NLP שיעזרו לנו לשמור על עצמנו ועל הקרובים שלנו עד כמה שניתן כדי שנוכל לעבור את התקופה הזו עם מינימום טלטלות ומקסימום שמירה עצמית. להמשך קריאה >

להתמודד עם הילדים: תשובות פשוטות לשאלות קשות

מאת: רנית ארצי
אחד הקשיים בימים אלה הוא להתמודד עם השאלות של הילדים, שלא תמיד התשובות עליהן פשוטות. רנית ארצי, מדריכת הורים, מטפלת, מנחה ומובילה את תחום הדרכת הורים בגומא גבים מסבירה איך לגשת לשאלות הללו ולהתמודד עם חששות הילדים בגיל הרך: להמשך קריאה >

הדאגה מהיום שאחרי התופת: איך קמים מחדש

מאת: שרון רנדליך
אנחנו מכירים וחווים משברים מדי יום הן ברמה האישית והן ברמה המשפחתית אבל משבר לאומי כזה שנוגע בכל אחד ואחת מאיתנו עוד לא הכרנו. שרון רנדליך, פסיכותרפיסטית ומנחה של קורסי אימון בגומא גבים, מציגה את הדרך המומלצת להתמודד עם היום שאחרי התופת למי שזקוק לעזרה כדי לקום, ולו במעט, מאותה שבת הנורא הזו. להמשך קריאה >

על ניהול ומנהיגות בטלטלה

מאת: עמרי גפן
מאמר חדש ורלבנטי לתקופת המלחמה ולאחריה, אשר מבוסס על מפגשים של עמרי עם הנהלות שונות בתקופה זו. ידע רב קיים במרחבים של מנהיגות, חירום, טראומה וחוסן. במאמר הזה מרוכזים בתמצות הדברים הרלבנטיים ביותר עבור מנהלים בימים אלו. להמשך קריאה >

אפשר לעשות את זה אחרת: התנהלות בין הורים גרושים בזמן מלחמה

מאת: רותם פוקס
תקופות חירום ומלחמה מייצרים עומסים ולחצים באופן טבעי בתא המשפחתי בכלל ויכולים להיות מורכבים בתא של הורים גרושים בפרט. רותם פוקס, מגשרת זוגית ומשפחתית ומומחית לתהליכי גירושין, מציגה 5 טיפים שבעזרתם תוכלו לעבור את התקופה המאתגרת הזו עם מינימום של טלטלה אצל הילדים ומקסימום שיתופיות בין ההורים. להמשך קריאה >

עד כמה שניתן להקל: התמודדות עם ילדים עם הפרעות קשב בזמן מלחמה

מאת: ציפי קוברינסקי
ילדים עם הפרעות קשב מתמודדים בחיי היום יום עם אתגרים לא פשוטים שמציבים בפניהם קושי רב. במיוחד בימים קשים אלה, הם נתקלים באתגר עצום שמלווה בהצפות רגשיות העלולות להתעצם לממדים חריגים. ציפי קוברינסקי, מאמנת להפרעת קשב, מציגה אוסף של הנחיות שיעזרו לכם להתמודד טוב יותר ולסייע לילדיכם. להמשך קריאה >

גבולות מלחמה: מה להסתיר, מה לשתף את הילדים ואיך לעשות את זה נכון?

מאת: מערכת האתר
בימים מורכבים אלה, של אי ודאות וחוסר שקט, הילדים שלנו, בעיקר הצעירים שבהם, מתמודדים עם סיטואציות קשות, לא שגרתיות ואף חלקם חשופים למראות בלתי נסבלים, הכוללים תחושות פחד, חרדה, בהלה ואף הם מושפעים מההתנהגויות המועברות גם מאיתנו המבוגרים. אחת השאלות הנפוצות שנשאלת בקרב הורים רבים היא האם נכון לתווך לילדים את המתרחש או דווקא לגונן עליהם, לחסוך מהם ובכלל לא לשתף אותם. להמשך קריאה >

פסיכולוגיה חיובית: איך היא מסייעת לחיות חיים יותר טובים ומאושרים

מאת: מערכת האתר
פסיכולוגיה חיובית היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לאושר שלנו. ובניגוד לפסיכולוגיה המסורתית, הפסיכולוגיה חיובית מתמקדת בחוזקות שלנו, בעוצמות וברגשות חיוביים. אז אם חשוב לכם להיות יותר מאושרים ולהבין כיצד ואיך היא באה לידי ביטוי בחיינו, קראו ושמרו. להמשך קריאה >

רוצה ליצור איתנו קשר?

נשמח לחזור אלייך, רק צריך למלא פרטים



    קורסים במכללה
    דילוג לתוכן