דלג לתוכן דלג לפוטר
מיינדפולנס למאמנים

מיינדפולנס למאמנים

מיינדפולנס למאמנים

לאחרונה המושג מיינדפולנס מתחיל להיות נפוץ יותר ויותר ומניסיוני אוכל להעיד שאכן זו דרך רבת עצמה לכל אדם ולכל מאמן.

מיינדפולנס (קשיבות, מודעות קשובה) הוא הלוך נפש בסיסי בתרגול ובלימוד הבודהיסטי. כיום המושג נכנס כפרקטיקה בעולמות הפסיכולוגיה המערבית וניתן למצוא התערבויות שונות הכוללות תרגול מיינדפולנס.

או כפי שהגדיר ג’ון קבט זין הנחשב לאבי המיינדפולנס המערבי:

“קשיבות פירושה לשים לב באופן מסויים: מתוך כוונה, בזמן הווה, ובאופן לא שיפוטי”.


המטרה המרכזית של התרגול היא לעזור לעצמנו לשנות את הדרך בה אנחנו מתייחסים לעצמנו, לאחרים ולמציאות . הדרך היא ללמוד איך להיות מודע באופן מלא יותר ונוכח יותר ובכך לשנות את הדרך בה אנחנו מתמודדים עם מצבי החיים באשר הם ועם עצמנו.
ככל שמתמידים בשיטה הזו מתפתחת היכולת ליהנות מהחיים שהופכים להיות יותר מעניינים, מספקים ושופעים.
באמצעות התרגול מפתחים את היכולת להיות ולהתמודד עם מה שיש בהווה גם אם הוא לא נעים ואפילו קשה במקום אסטרטגיות המנעות למיניהן.


למעשה נגלה שהדרך היעילה להתמודד עם קשיים היא הכרות איתם, קבלה והכלה. בדרך הזו ניתן להפחית עצב, חרדה, ואפילו דכאון בטווח הקצר והארוך.


תוך כדי תרגול הקשיבות מתפתחות באופן טבעי מיומנויות כמו וויסות רגשי ובהירות מחשבתית וריכוז. הפניית תשומת הלב למחשבות ,לרגשות ולתחושות הגוף מאפשרות לנו מודעות לתהליכים ולמנגנונים המנטליים הפנימיים ובאופן טבעי מתהווה יציבות ואיזון פנימי גם לנוכח מצבים קשים.


היום מוכח באלפי מחקרים מדעיים כי הפניית תשומת הלב באופן לא שיפוטי לחוויות מאפשרת הקלה ומציאת דרכי התמודדות חלופיות, מיטיבות ויעילות עם כל הקשיים שהחיים מזמנים.


בתהליך הקשיבות המבט מופנה פנימה .בשלב ראשון מתרחש זיהוי, בשלב שני קבלה ורק בשלב השלישי מתפתחת מיומנות של הפניית המבט לאזור מועיל או הסטת תשומת הלב למה שמיטיב.


בדרך הזו תחושת התקיעות מתפוגגת וביחד איתה מתמוססות מוטרדויות הנובעות ממחשבות ומהרגלים אוטומטים מזיקים.


חשוב מאד להבין שמיינדפולנס זו איננה גישה חדשנית העומדת בני עצמה. מיינדפולנס הוא חלק ממכלול של דרכים מותוות בבודהיזם הכוללות פיתוח וטיפוח איכויות הקיימות בנו ואותן ניתן לשכלל.


נקודת המוצא היא שכאב וסבל הם חלק ממרכיבי מציאות חיינו. מציאות בלתי נמנעת. מכאן מתחילות להתפתח תפיסות מוטעות של אחיזה והתנגדות המובילות להגברת הכאב והסבל.


הרדיקליות של תרגול מיינדפולנס היא בשינוי מוחי וטרנספורמציה תודעתית. הדבר הוכח באלפי מחקרים וזבו הבדל משמעותי בין תרגול מיינדפולנס לבין שיטות אחרות של אימון התודעה או טכניקות הרפיה.


האיכויות המנטליות המצטרפות בתרגול מיינדפולנס:

סבלנות. כשם שצמח לא פורח בבת אחת, הפרי לא מבשיל בין יום , לוקח זמן ללמוד נהיגה, ריקוד או כל התפתחות אחרת. לדברים יש קצב משלהם, ודרושה סבלנות כדי לראות אותם מתפתחים.


אי-מאמץ. למרות שדרושה התחייבות מסויימת בתרגול, אנחנו לרוב נוטים להפעיל מאמץ רב מדי המוביל להישגיות. על המאמץ הזה נרצה לוותר בתרגול מיינדפולנס.


אי שיפוטיות נוותר על סרגלי המדידה. אחד המכשולים בלמידה והתפתחות זה שיפוט רב. שיפוטים לא זו בלבד שאינם עוזרים אלא להפך. במיינדפולנס אין בכלל מדידה של הצלחה או כישלון. כל מה שננסה בתרגול הוא “”טוב”. עצם התרגול הוא החשוב.


שחרור. לפעמים אנחנו רוצים להישאר כשיש משהו נעים, או להפך- להימלט ולהימנע כשמשהו לא נעים קורה . נשים לב לנטייה הזו ונזכור כי כל פעם שנתרגל תהיה אחרת. אי אפשר להחזיק חוויות, אפילו אם היו רגעים נעימים ושלווים, יגיעו רגעים אחרים. וכנ”ל לגבי חוויות לא נעימות. החוויות מתחלפות ומשתנות כל הזמן.


התמדה ונחישות אפילו אם לא ברור מה יוצא לך מזה. אפילו אם זה לא ממש כיף. התמדה , מחויבות ונחישות הם בעלי תועלת שאי אפשר להגזים בה. פשוט לעשות את זה, לא משנה איך זה מרגיש. JUST DO IT .


סקרנות פשוטה. הלמידה הכי טובה היא להסתקרן כמו ילד שרואה דבר בפעם הראשונה. אפילו אם זה נראה על פני השטח משעמם, זה רק בגלל שלא הסתכלנו מספיק טוב. נסתכל בחוויות שלנו בכל רגע ורגע כי הן הדבר הכי מעניין בעולם.


איכויות אלה יתאפשרו על ידי תרגול לפגוש את המציאות במקום להיאבק בה . להיפתח למה שקורה באופן מיטיב מתוך תבונה וחמלה.

פיתוח היכולת להיפגש עם הדברים שבעולם ובתוכנו מתוך אינטימיות וקרבה מאפשר לקליפות שאספנו עד כדי שריון להתקלף ונוכל להתקרב לחוויית החיים מתוך קרבה ואפשור במקום מתוך השתוקקות ואחיזה באוטומטים ודחייה של מה שנתפס על ידנו כלא נעים לפעמים פשוט כי הוא שונה מההרגל ולפעמים כי הוא באמת קשה.


מיינדפולנס הוא הכוח המאפשר לנו לדעת איך לטפח איכויות אלה ובאופן פרדוכסלי מיינדפולנס גם נשען על איכויות אלה המזינות זו את זו.

גישת המיינדפולנס זוכה לתהודה עולמית ומוכיחה את עצמה כבעלת ערך רב כדרך מעשית לשינוי מבני חשיבה, תודעה ורגש. הגישה מציעה דרך מעשית שיש לה יכולת ליצור שינוים בתפקדו היומיומי ואפילו שינויים במבנה המוח.


מיינדפולנס למאמנים:

אימון אישי במיינדפולנס מגדיל את יכולת ההכלה, הבהירות, החשיבה היצירתית, פתרון בעיות ואת יכולת האמפטיה.

מכאן שזהו אימון חשוב לכל מאמן ומטפל כמו גם למתאמנים.

תרגול ואימון במיינדפולנס מאפשר פיתוח חופש לנוע על פני הרצף בין התכנון לעתיד, הצבת מטרות ומימושן לבין הנוכחות המלאה עם חוויות הרגע הזה בגוף, במחשבה וברגש.


אם באימון הבסיס הוא גישור על הפער בין הרצוי למצוי הרי שבמיינדפולנס הבסיס הוא תשומת לב למה שקורה עכשיו במרחב הפנימי. במיינדפולנס אנחנו לא מציבים מטרה כלשהי ואין לאן להגיע. ומיד נראה שמה שנראה כסתירה איננו כזה.

אפשר לומר שהחיבור בין מיינדפולנס לאימון הוא כמו הסלע והעפיפון. מיינדפולנס מאפשר את החיבור העמוק פנימה, לחוויה הנוכחת, פיתוח יציבות פנימית ומכאן- אפשר לעוף למימוש הפוטנציאל, להשגת מטרות וכל מה שהאימון יודע להציע.

נקודה חשובה נוספת היא ששילוב מיינדפולנס באימון שם דגש עמוק למהות היחסים בין המאמן למתאמן.


כל המפגש מתקיים ברגע הזה בו המתאמן מגיע והמפגש מתקיים בנוכחות, בעיניים, במפגש של הלב והתודעה הפתוחה. זה המרחב למפגש.

הנכונות להיפגש, הנוכחות של המאמן להיפגש באמת היא בראש ובראשונה הנכונות להיפגש עם עצמו. לפגוש את עצמו בתוך המפגש עם המתאמן ולהיות בתשומת לב לכל מה שנוכח בתוכו ובחדר.


אז איך עושים את זה?

שילוב מיינדפולנס באימון הוא הרבה מעבר לעוד כלי לארגז הכלים האימוניים.

לא לשווא המינוח הוא תרגול. כי מיינדפולנס אינו משהו שלומדים אותו בדיבור עליו או ברשימת תרגילים אלא על ידי החוויה וההתנסות הישירה באמצעות תרגול. התרגול הוא בעיקרו מדיטציה המכוונת לשים לב למה שנוכח ברגע ההווה ולאפשר את המפגש עם כל מה שקורה ולזהות את אופן ההתמודדות שלנו בדרך מאד ישירה. הרבה פעמים התרגול מפגיש אותנו עם גבולות אזור הנוחות ובכל זאת ההתנסות מייצרת גם תחושת רוגע ונינוחות עם הפסקת המאבק.


פיתוח המודעות והקשב לעולם הפנימי, ההסכמה להיפגש עם כל מה שעולה ללא העדפות היא הדרך ליצור תשתית חיונית אצל המאמן כדי לפתח נוכחות אמיתית ומלאה עם המתאמן.


כלומר שמיינדפולנס זה לא עוד סט של תרגילים אשר יצטרף ל”ארגז הכלים” אלא זהו הלוך נפש של המאמן.

ניתן לומר שמיינדפולנס הוא האקלים בעוד שכלים כאלה הוא אחרים הם מזג האויר.


כך לדוגמא מודל אפר”ת- הכלי המוכר למאמנים בנושא שינוי פרדיגמה. זהו כלי מוכר מעולם המיינדפולנס . אלא שמאמן המתרגל מיינדפולנס ישתמש בכל הזה לאחר תרגול של אותה קשיבות ומפגש ישיר של המתאמן עם החוויה דרך צפייה בתודעה : האופן בו פרדיגמה נוכחת מרגע לרגע כמחשבה המגיעה ונוכחת, מה מצטרף למחשבה הזו ומה קורה איתה .השינוי יהיה תוצאה כמעט טבעית מהלוך נפש של התבוננות עם החוויה כפי שהיא ולא מדיבור “על”.


על מנת שאכן תתקיים קשיבות מלאה ונוכל להיפגש עם החוויה כפי שהיא עלינו לאפשר לשלשה מרכיבים להתקיים: מודעות, התמקדות בהווה והעדר שיפוטיות (השלמה).


כלומר שתרגול קשיבות הוא נסיון להחזיר את התודעה לרגע ההווה במקופל הסחף אחרי המחשבות ולאט לאט נוצרות תובנות , מתפתחת יכולת להגיב במיומנות למצבי חיים.


כאשר מדובר בתשתית הכוונה היא שעל המאמן הוא זה שעליו להתנסות לתרגל ולהתאמן במיינדפולנס. למידת מיינדפולנס באימון היא למעשה למידת המרחב הפתוח של המאמן עם עצמו. היכולת של מאמן והמיומנות שלו לפגוש את עצמו, להתבונן בתוך עצמו ולהיות עם כל מה שעולה. זה הרבה יותר עמוק מזיהוי השיחה הפנימית.

רק אז יוכל להשתמש בכישורי קשיבות ספיצייפיים ככלי עבור המתאמן.


מומלץ לכל מי שעוסק בלווי/סיוע/אימון/טיפול’/הדרכה לפתח את היכולת להיכנס למרחב הפנימי הזה (של המפגש עם כל מה שנוכח…גם ה”מפלצות” והחולשות )עם עצמו ורק על ידי כך יוכל להיכנס לאזור כזה עם הלקוח. זה הבסיס. רק כאשר המרחב הזה קיים בחוויה הפנימית אפשר לעבור לשלבים של גישות שונות השמות את הכוחות והמשאבים במרכז (כמו אימון). אחרת- פיתוח המשאבים יהיה כרוך בעוד מאמץ ופחד מחשיפה של החולשות אותן מסתירים.


לסיכום

מיינדפולנס זו גישה שלמה בת 2600 שנים וחלק מתפיסת עולם רחבה המביאה פסיכולוגיה ופילוסופיה שמטרתן שחרור מסבל שינו הכרחי המיותר בתודעה האנושית.


שילוב מיינדפולנס באימון הוא תהליך מבורך ואפילו הכרחי אלא שחשוב להבין את מהותו כדרך של תרגול והווייה כאשר המאמן הוא זה שמתחייב ובכך שהמאמן משלב מיינדפולנס כתרגול בחייו יוכל להביא את הנוכחות הקשובה למפגש האימוני.


טעות תהיה לראות במיינדפולנס עוד כלי לארגז הכלים האימוני. תרגול מיינדפולנס מסייע למאמן לפתח תודעה בהירה ונוכחת ובכך הוא יהפוך למאמן הרבה יותר טוב. אני מוצאת שכל דיבור על כלים, על שווק או כל מסלול הכשרה והעשרה למאמנים חייב להיות מבוסס על היכולת של מאמן להיות בנוכחות מלאה עם עצמו ועם אחרים מתוך תודעה שקטה ויציבה ונכונות להיות באי ידיעה ובתודעת המתחיל.


כמאמנים תרגול ואימון במיינדפולנס מגדיל את יכולת ההכלה, הבהירות, החשיבה היצירתית, פתרון בעיות ואת יכולת האמפטיה.


מאמן המתרגל מיינדפולנס מפתח את יכולתו להיות בנוכחות מלאה ברגע הזה, לשהות באי ידיעה , משפר את יכולתו להיות עם המתאמן ברגע הזה, משחרר את האוטומטים של עצמו .


מנסיוני כמאמנת מזה 15 שנים וכמי שמתרגלת שנים רבות עוד יותר אני יכולה לספר רבות על הקשר בין תשומת לב ונוכחות בהווה להאצת תהליכים והעמקתם. וזה היה לטובת המאמנים התוצאתיים שבינינו שלא מבינים איך ישיבה פשוטה של נוכחות קשורה להתקדמות בחיים ותוצאות


מחקרים:

קיימים אלפי מחקרים הנותנים תוקף ליעילות של תרגול מיינדפולנס בתחומי חיים רבים: התמודדות עם כאב, מחלות, שחיקה, מתח, ביטויי מתח גופניים כמו לחץ דם, סוכרת, הפרעות עיכול וכו’ , מערכת החיסון, מערכות יחסים, הפרעות שינה, הפרעות אכילה כמו גם מופעי דכאון , חרדה ושאר מצבים נפשיים מורכבים.


המכנה המשותף לכל המחקרים הוא ההבנה בדבר גמישות המוח והיכולת של המוח להשתנות בעקבות תרגול חזרתי.

עם השנים מיינדפולנס הפך להיות אימון מוחי כחלק מקיום אורח חיים בריא.

 

מאמרים:

http://www.haaretz.co.il/news/health/research/1.2517857

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1809754

מיינדפולנס למאמנים

תוכן נוסף שיכול לעניין אותך

טיפול פסיכולוגי או אימון אישי? על ההבדלים והבחירה הנכונה

מאת: מערכת האתר
רובנו ניצבים לעיתים בפני אתגרים, התמודדויות או תקופות של שינוי, שבהן אנו זקוקים לתמיכה מקצועית. שתי גישות עיקריות מציעות תמיכה זו: טיפול פסיכולוגי ואימון אישי. הבנת ההבדלים בין השתיים יכולה לסייע בבחירת הטיפול המתאים ביותר לצרכים האישיים. להמשך קריאה >

רשימת מקורות להעמקת הידע בנושאי הכנס השנתי של גומא גבים 2025

מאת: מערכת האתר
הכנס השנתי של גומא גבים התקיים ב-12.2.2025 והושפע מאירועי ה-7 באוקטובר. הוא עסק בטראומה אישית וקולקטיבית, פוסט טראומה והתמכרויות, ומאפייני הדור הצעיר שחווה את הטראומה, אותו דור שמסתמן להיות דור התקווה. ריכזנו עבורכם כאן רשימת מקורות מומלצת להעשרת הידע בנושאים שהוצגו בו. להמשך קריאה >

הורמוני האושר: המפתח לרווחה נפשית ואיכות חיים

מאת: מיכל גורדון
מה באמת גורם לנו למצב רוח טוב ולתחושת שלווה? מה יכול לעזור לנו לשפר את ה-well-being שלנו? הורמוני האושר כמובן! מיכל גורדון, מאמנת אישית לאושר, מסבירה מהם הורמוני האושר ואיך אפשר להגביר את רמותיהם, בעזרת פעולות פשוטות ויום-יומיות כמו חיבוק, פעילות גופנית או תזונה נכונה. כי גם בזמנים מאתגרים, אפשר ורצוי לשפר את מצב הרוח ולהרגיש הרבה יותר טוב. להמשך קריאה >

בין הובלה לניטרליות: כך מנהלים תהליך גישור בלי לאבד איזון

מאת: גלעד ברגשטיין
ניהול תהליך הגישור הוא אמנות של איזון. מצד אחד, המגשר צריך להכווין ולהוביל. מצד שני, עליו להישאר ניטרלי ולתת לצדדים למצוא פתרונות בעצמם. אז איך עושים את זה נכון? גלעד ברגשטיין, מגשר ועו"ד, בוחן את האיזון העדין שבין ניטרליות להובלה ומציע למגשרים כלים להתמודדות איתו. להמשך קריאה >

לימודי תעודה: בחירה מעשית לקריירה מצליחה

מאת: מערכת האתר
בעולם שבו הקריירה תופסת מקום מרכזי בחיינו, רבים מתלבטים בין מסלולי לימודים שונים כדי להשיג את הידע והכישורים הנדרשים. לימודי תעודה מציעים אלטרנטיבה ממוקדת ומעשית לתארים אקדמיים, ומאפשרים לרכוש מקצוע בזמן קצר יחסית. מסלולים אלו מתאימים במיוחד לאלו המעוניינים בהסבה מקצועית, בהעמקת הידע בתחום מסוים, או בשילוב לימודים עם עבודה קיימת. הגמישות וההתמקדות בפרקטיקה הופכות את לימודי התעודה לבחירה אטרקטיבית עבור רבים. להמשך קריאה >

איך לשמור על הזוגיות והרומנטיקה גם כשהילדים בחופשה

מאת: מיקי שאשא
איך שומרים על זוגיות שפויה כשהילדים בחופשה? עם קצת תכנון, הומור והרבה סבלנות, אפשר לצלוח את החופשה הזו, להישאר ביחד, וליהנות מהדרך. מיקי שאשא, מאמנת אישית, זוגית ומינית, תעזור לכם לשמור על הקשר הזוגי שלכם גם בתקופות האינטנסיביות האלה. כי גם בזמן חופשה, מגיע לזוגיות שלכם מקום משלה. להמשך קריאה >

פרק 56 | על חיבורים, חברים ואוכל: הפיצוח המרתק של דקלה מלמוד

עמרי גפן מראיין את דקלה גולדשטיין מלמוד
דקלה גולדשטיין מלמוד בפגישה עם עמרי גפן על חיבורים. בשיחתם המרתקת הם חוקרים את העולמות של חיבורים ושיתופיות, דרך הפריזמה המרתקת של הפרוייקט הייחודי "החברים של דקלה". דקלה בחרה לפני שנים לחבר בין אנשים דרך ארוחות שף ולאורך הדרך התפיסה והיישומים שלה מעמיקים ומתרחבים. מה בדיוק קורה שם ומה ניתן לקחת מזה לחיים של כולנו. להמשך קריאה >

פרק 55 | משא ומתן: מטקטיקה לתפיסת עולם

עמרי גפן מראיין את ונסה סיימן
כולנו יודעים לנהל משא ומתן? כך נדמה לנו. יש לנו מטרה, קווים אדומים, נדע להגיב והכל יהיה בסדר. - אז זהו, שלא! מו"מ הוא תהליך, ואמנות המו"מ היא אמנות היחסים והאינטראקציה. בשיחתם של ונסה סיימן ועמרי גפן, ממובילי ומשפיעי הדיסציפלינה המקצועית של המו"מ בישראל, הם מנתחים גישות, הנחות יסוד, טכניקות, ומסמנים תובנות שעשויות להיות אפקטיביות עבור כל אחת ואחד. להמשך קריאה >

פיתוח יכולות ההקשבה: הדרך לשיפור מערכות יחסים בחיים האישיים והמקצועיים

מאת: מערכת האתר
הקשבה אמיתית היא מיומנות שכולנו מכירים בחשיבותה, אך לעיתים קרובות נוטים להתעלם ממנה. בעידן שבו אנחנו מופגזים במידע ובגירויים מכל עבר, היכולת להקשיב באמת היא כלי נדיר שמאפשר לנו ליצור מערכות יחסים חזקות ובריאות, הן בחיים האישיים והן בעולם המקצועי. במאמר זה נדבר על החשיבות של פיתוח יכולות הקשבה, נתמוך בנתונים אמינים, ונבחן כיצד מיומנות זו יכולה לשפר את מערכות היחסים שלנו בכל התחומים. להמשך קריאה >

המדריך לשינוי מחשבתי בעקבות אירועי ה-7.10

מאת: מערכת האתר
מלחמת חרבות ברזל, הותירה רבים מאיתנו עם תחושות כבדות, פחדים וטראומות. הפחדים הללו אינם רק רגעים קשים שעוברים, אלא לעיתים יכולים להפוך למחשבות מגבילות שמשפיעות על חיינו היום-יומיים. כדי להתגבר על תחושות אלו ולחזור לחיים מלאים ומספקים, חשוב לאמץ שינוי מחשבתי עמוק. במדריך זה נלמד כיצד להשתמש בטכניקות NLP כדי להתמודד עם המשבר ולשנות את דפוסי החשיבה שנפגעו בעקבות הטראומה. להמשך קריאה >

מיניות: למה אנחנו מפחדים לדבר על זה

מאת: מיקי שאשא
אנשי מקצוע עשויים להיתקל בחדר הטיפולים ובקליניקה בנושאים בתחום המיניות, אך נושא זה הוא לא תמיד באזור הנוחות שלהם או של המטופל/מתאמן, לעיתים מחוסר ידע, לעיתים ממצבי מבוכה. מיקי שאשא, מאמנת זוגית ומינית, מציעה כלים פרקטיים לאנשי מקצוע להתמודדות עם הנושא. להמשך קריאה >

ישראל בטיפול נמרץ רגשי: איך מתמודדים עם גל המצוקה שאחרי ה-7 באוקטובר?

מאת: מערכת האתר
מאז אירועי ה-7 באוקטובר, רבים מאזרחי ישראל חשים מצוקה נפשית כלשהי, חלה עליה משמעותית בפניות לטיפול ריגשי בכל שכבות האוכלוסייה והבעיה היא שאין מספיק מטפלים או אנשי מקצוע שמלווים אנשים במצבי משבר. מה אפשר לעשות ואיך ניתן לייצר אופק חיובי למצוקה. להמשך קריאה >

רוצה ליצור איתנו קשר?

נשמח לחזור אלייך, רק צריך למלא פרטים



    קורסים במכללה
    דילוג לתוכן