מלחמת חרבות ברזל, הותירה רבים מאיתנו עם תחושות כבדות, פחדים וטראומות. הפחדים הללו אינם רק רגעים קשים שעוברים, אלא לעיתים יכולים להפוך למחשבות מגבילות שמשפיעות על חיינו היום-יומיים. כדי להתגבר על תחושות אלו ולחזור לחיים מלאים ומספקים, חשוב לאמץ שינוי מחשבתי עמוק. במדריך זה נלמד כיצד להשתמש בטכניקות NLP כדי להתמודד עם המשבר ולשנות את דפוסי החשיבה שנפגעו בעקבות הטראומה.
שלב ראשון: הכרה בטראומה ובהשפעותיה
כדי להתחיל בתהליך שינוי מחשבתי, חשוב קודם כל להכיר בטראומה ובכך שהיא משפיעה עלינו. אין להתכחש או להמעיט בערך החוויה שעברתם. הכרה ברגשות כמו פחד, כעס או עצב היא הצעד הראשון לשחרורם. תנו לעצמכם את הזמן והמקום להרגיש את מה שאתם חווים, ואל תדחיקו את התחושות.
שלב שני: ריפריימינג – שינוי המסגור של המחשבות
אחת הטכניקות המרכזיות בNLP היא ריפריימינג – (Reframing) – שינוי מסגרת ההקשר של המחשבות שלכם. לדוגמה, אם מחשבה מסוימת מציפה אתכם כמו “אני חלש” או “אני לא אצליח להתמודד עם זה”, נסו לשנות את המסגור למשהו חיובי יותר, כמו “אני מתמודד עם קושי, וזה מוכיח כמה אני חזק”. הרעיון הוא לראות את החוויה מזווית אחרת, זווית שתאפשר לכם לחוש יותר שליטה וכוח.
שלב שלישי: עיגון תחושות חיוביות
עיגון (Anchoring) היא טכניקה שבה אנו משתמשים בזיכרון חיובי כדי לעגן תחושה מעצימה ולהשתמש בה ברגעי הצורך. נסו להיזכר ברגע שבו הרגשתם חזקים, בטוחים ומוגנים. זה יכול להיות רגע עם משפחה, הצלחה בעבודה, או אפילו רגע קטן של שלווה בטבע. כאשר אתם מרגישים מוצפים בפחד, נסו לשחזר את הזיכרון הזה ולהשתמש במחווה פיזית – כמו לחיצת אצבעות – כדי לעגן את התחושה ולהחזיר אותה להווה.
שלב רביעי: דמיון מודרך להתמודדות עם הטראומה
דמיון מודרך הוא כלי עוצמתי שמסייע להתגבר על טראומה. שבו במקום שקט, עצמו עיניים ונסו לדמיין את עצמכם מתמודדים עם המצב המפחיד בצורה מוצלחת. דמיינו את עצמכם חזקים, שקטים ומלאי ביטחון. החזיקו בתמונה הזו בראשכם ותנו לעצמכם לחוות את התחושות החיוביות הנלוות אליה. בעזרת תרגול מתמיד, הדמיון יכול לסייע לשנות את התגובה האוטומטית שלנו לטראומה.
שלב חמישי: תקשורת עם הסביבה
אחרי טראומה, נטייה טבעית היא להתרחק מאנשים ולהתבודד, אבל אחד הצעדים החשובים ביותר לשינוי מחשבתי הוא לשתף ולהיות חלק מהקהילה. דברו עם אנשים שאתם סומכים עליהם, שתפו אותם ברגשות שלכם. תקשורת פתוחה יכולה לסייע להפחית את תחושת הבדידות ולהזכיר לכם שאתם לא לבד במאבק הזה.
שלב שישי: תרגול יומיומי של הכרת תודה
הכרת תודה היא כלי נוסף שיכול לעזור לכם לשנות את המחשבה. נסו בכל יום להקדיש מספר דקות לחשוב על הדברים הטובים שקרו לכם במהלך היום – גם אם הם קטנים מאוד. זה יכול להיות שיחה נעימה, חיוך מאדם זר, או אפילו רגע של שמש חמה. הכרת תודה מסייעת לשנות את הפוקוס מהמחשבות השליליות לחיוביות, ומהווה צעד חשוב בשינוי מחשבתי.
דוגמה לשימוש בכלים: ההתמודדות של אורית
אורית (שם בדוי) היא אם צעירה שחוותה את מלחמת חרבות ברזל מקרוב, והפחדים והחרדות לא עזבו אותה גם לאחר שהלחימה נגמרה. כל רעש פתאומי גרם לה לתחושת חרדה, והיא הרגישה שהיא אינה מסוגלת להמשיך בשגרה. היא פנתה למדריך NLP, ובעזרת הכלים שלמדה, היא התחילה לשנות את דפוסי המחשבה שלה.
בעזרת ריפריימינג, אורית שינתה את המחשבה “אני חסרת אונים” ל”אני עוברת תקופה קשה, אבל אני חזקה מספיק כדי להתמודד”. בעזרת עיגון, היא עיגנה תחושות חיוביות מזיכרונות של רגעי הצלחה עם ילדיה. תרגול הדמיון המודרך עזר לה לדמיין את עצמה מתמודדת בהצלחה עם מצבים שהפחידו אותה. עם הזמן, אורית החלה לחוש בשינוי – הפחדים עדיין היו שם, אך הם כבר לא ניהלו אותה.
סיכום: הכוח לשינוי טמון בתוכנו
שינוי מחשבתי הוא כלי עוצמתי שיכול לסייע לנו להתמודד עם טראומות ומשברים כמו אלו שחווינו במלחמת חרבות ברזל. באמצעות טכניקות כמו ריפריימינג, עיגון, דמיון מודרך ותקשורת פתוחה, ניתן לשנות את דפוסי המחשבה המגבילים ולהחזיר לעצמנו את תחושת השליטה בחיים. התהליך דורש זמן ומחויבות, אבל הוא אפשרי, והכוח לשינוי נמצא בתוכנו.
אם גם אתם מתמודדים עם תחושות קשות בעקבות המלחמה, נסו להשתמש בטכניקות הללו, ואולי תגלו שהשינוי אפשרי יותר ממה שחשבתם.
ואם אתם רוצים ללוות אנשים המתמודדים עם תהליכי שינוי והתמודדות עם טראומה אתם מוזמנים לבחור מתוך מגוון ההכשרות שלנו: קורס NLP, קורס התמודדות במצבי משבר וטראומה, הכשרת יועצים במיקוד טראומה והתמכרויות T.A.C, קורס 12 הצעדים ועוד מגוון קורסים בתחום הנפש.