בימים הראשונים של התופת עוד לפני שבכלל ידענו לשים את האצבע שזו מלחמה קשוחה, מצאנו כולנו את עצמנו מתמודדים עם השבר הגדול – הרוע, האכזריות הבלתי נתפסת והשכול הגדול מנשוא שהעם שלנו לא דמיין ובתוך כל זה הגענו להבנה שמה שהיה אסור שיקרה עוד, קרה.
אנחנו מכירים וחווים משברים מדי יום הן ברמה האישית והן ברמה המשפחתית אבל משבר לאומי כזה שנוגע בכל אחד ואחת מאיתנו עוד לא הכרנו, זוהי התמודדות שונה שנושאת איתה פנים חדשות. מעבר לקשיים הרגשיים, ההתנהגותיים, הפיזיים שקיימים בכל משבר, מתלווה תחושת אשמה כלפי הניצולים ובעיקר כלפי עצמנו כאילו הייתה ביכולתנו את האפשרות לעשות משהו בעניין. יחד עם זאת ההזדהות עם תחושת האובדן והכאב יוצרת בקרבתנו תחושת שותפות גורל שגורמת לנו למרות הכל לקום ולעשות, לפעול, לחפש את הביחד.
אז מה עכשיו והאם ניתן לראות את היום שאחרי?
שרון רנדליך, פסיכותרפיסטית ומנחה של קורסי אימון בגומא גבים, מציגה את הדרך המומלצת להתמודד ביום שאחרי התופת למי שזקוק לעזרה כדי לקום, ולו במעט, מאותה שבת הנורא הזו.
1. בצעדים קטנים – אי אפשר לצפות מעצמנו לחזור לאותה המתכונת והשגרה שהיינו רגילים אליה קודם לכן. אנחנו צריכים להבין שמדובר בסיטואציה שאינה קלה לעיכול ולכן הדרך הטובה ביותר להתמודד עם זה היא קודם כל בצעדים קטנים ופשוטים. מה זה אומר? נבחר לעשות את הדברים הפשוטים שקל לנו לעשות והם קרובים ונגישים לנו. זה יכול להיות החל מרמת הדברים הקטנים והיומיומיים בבית, כמו מטלות הבית, יציאה עם הכלב, פגישה עם השכן וכלה ברמת הדברים היותר גדולים, כמו עבודה מהבית.
2. לצאת ממרחב הבית – יציאה מהבית חשובה כחלק מקיומה של שגרה סדירה. אפילו שקשה לצאת וקיים חשש מוצדק נסו לעשות זאת בהדרגה. אפשר בתור התחלה להיפגש עם חבר/ה שגר בסביבה, יציאה להליכה ואם מתאפשר ובהמשך לחזור לעבודה ולמפגשים מסוג אחר.
3. התנתקות מהתקשורת – אנחנו ניזונים 24/7 בחדשות, כמעט תמיד מבחירה, כי זה נותן לנו תחושה של שליטה, וודאות וביטחון. עם זאת החשיפה הבלתי פוסקת הזו גורמת לנו לפתח לחץ, חרדה ופחד שלא תמיד משחקים לטובתנו. ההמלצה שלי, התנתקו מהטלוויזיה, מהחדשות המציפות, מסרטונים מזעזעים. הם לא באמת יקנו לכם תחושת וודאות אפילו להפך הם רק עשויים להעמיק את תחושת הפחד והחרדה שגם ככה קיימים אצלכם. ברור לחלוטין שאי אפשר להתנתק לגמרי אבל תזכרו שגם אתם מרגישים שזה חזק מכם תמיד אפשר לחזור אליהם בערב או לקבוע שעה ביום בה אתם מתעדכנים בכל מה שקורה.
4. הישענות על החוזקות שלנו – אז נכון שלא ידענו סיטואציה מורכבת שכזו אבל כן אנחנו יכולים להישען על סיפורי ההצלחה הקודמים שלנו, במה שעזר לנו להתמודד עם סיטואציות מורכבות אחרות בחיינו, לא חשוב באיזה תחום ולא חשוב מתי זה קרה בעבר. נסו לחשוב מה בדיוק עזר לכם שם והאם זה היכולת לחשוב באופן לוגי? האם זה היכולת לרתום אחרים, או בכלל משהו אחר שסייע לכם להתגבר על אותה מצוקה. היזכרו במה שהיה שם והישענו על היכולות האלה והשתמשו בהם עכשיו כדי לקום מחדש, גם אם זה קשה ושונה מכל דבר שאתם מכירים.
5. קהילה – לא סתם אומרים טובים השניים מן האחד, עכשיו יותר מהכל לעבור את הדברים יחד נותן את הכוח להתגבר על התופת. חשוב להיות עטופים, שייכים ומשמעותיים ולכן נסו כמה שיותר להקיף את עצמכם באנשים שאתם מרגישים איתם נוח, אנשים אהובים שאתם סומכים עליהם, הצטרפו לקהילה, לא חשוב מאיזה סוג, לדוגמא קהילה של מתנדבים בתחום מסויים, או קהילת תמיכה, אבל הכי חשוב זה להיות שייך וחלק ממשהו שגדול ממני. זה יאפשר לי גם למצוא את המקומות שבהם אני יכול לעזור ולהיות משמעותי עבור אחרים ודרך זה להתחזק בעצמי.