דלג לתוכן דלג לפוטר
הגל החדש לטיפול והתמודדות עם אתגרי הבריאות הנפשית

הגל החדש של CBT לטיפול והתמודדות עם אתגרי הבריאות הנפשית

אדם לייטון

את גישת ה CBT  הקלאסית כולנו מכירים כבר שנים רבות כגישה שמתרכזת מכלול שיטות פסיכולוגיות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי באמצעות פרוטוקול ממוקד וזיהוי סימפטומים. אך כמו כל גישה, היא ממשיכה להתפתח ולייצר דורות חדשים, הגל החדש של גישת ה CBT היא גישת ה ACT, גישה שנותנת יותר משקל וחיבור להיבטים ריגשיים, למחשבות והתנהגויות ורק לאחר החיבור הפנימי וההבנה מה מניע אותי, היא מציעה כלים להתמודדות ושינוי.

 

במאמר זה, אדם לייטון  מומחה לטיפול בגישת ה ACT ומוביל מקצועי של קורס
מטפלי li-cbt act, מציג סיטואציות שונות בהם ניתן לטפל ע”י גישה זו ומדגיש כי בניגוד לגישות אחרות, ה ACT הינה גישה טיפולית שמייצרת גמישות פסיכולוגית, חיבור לערכים, חיזוק תשומת הלב לדברים שמפעילים אותנו והיא מעצימה את המטופל להתגבר על מחסומים פנימיים ליצירת שינוי מתמשך.

 

טיפול בגישה זו יעילה במיוחד בטיפול בחרדה, דיכאון, מתח ושיפור הרווחה הכללית.

 

להתעלות מעל החרדה: שחרר מהמאבק עם החרדה בסיוע טיפול בקבלה ומחויבות (ACT)

 

חרדה יכולה להרגיש בלתי ניתנת שליטה ואף לנהל אותך, אבל יש בך את הכוח להתמודד איתה. טיפול בקבלה ומחויבות (ACT) מספק לך את הכלים לנצח את החרדה ולחיות חיים מלאים ומשמעותיים. במקום להילחם במחשבות וברגשות שלך, ACT מלמד אותך לקבל אותם ללא שיפוט ולנקוט פעולה מחויבת כלפי הערכים שלך.

 

באמצעות תרגול מיינדפולנס וקבלה, תלמד.י להתנתק מאחיזת החרדה ולטפח מערכת יחסים חומלת עם המחשבות שלך. על ידי זיהוי והבהרת הערכים שלך, תוכל לקבוע מסלול לחיים תכליתיים, גם בנוכחות חרדה.

 

ACT מציעה כלים מעשיים לניהול חרדה ביעילות:

 

הפרדה (בינך למחשבות שלך): תרגל.י התבוננות במחשבות החרדה שלך מבלי להסתבך בהן. דמיינו את המחשבות שלכם מרחפות כמו עננים בשמיים. טכניקה זו עוזרת לך ליצור מרחק מדפוסי החשיבה המודאגים שלך ומפחיתה את השפעתם על הרגשות שלך.

 

פעולה המבוססת על ערכים: זהה צעדים קטנים וברי-השגה המתואמים לערכים שלך שאתה יכול לנקוט למרות החרדה. עסוק בפעילויות שמביאות לך סיפוק, התחבר עם אנשים אהובים, או עסוק בתחביבים המטפחים את רווחתך. מילת הקסם כאן היא ‘למרות’. כאשר אנחנו מצליחים לעשות דברים בהתאם לערכים שלנו, למרות הנוכחות של חרדה, אנחנו בונים חוסן ותיצור חיים עשירים ומספקים יותר. אנחנו מפסיקים לתת לחרדה לנהל אותנו, ולומדים לתת לערכים שלנו להוביל אותנו.

 

הישאר מעודכן לפוסטים הקרובים שלנו, שבהם נשתף טכניקות ACT מעשיות שיעזרו לך לנהל את החרדה ולהחזיר את השליטה. זכור, אתה חזק יותר מהחרדה שלך, ו-ACT כאן כדי להדריך אותך במסע שלך אל חיים משמעותיים ורווח נפשית.

 

ניהול מחשבות טורדניות עם טיפול בקבלה ומחויבות (ACT – הגל השלישי של CBT)

מחשבות טורדניות יכולות להיות מטרידות להפליא, אבל יש דרך למצוא יציבות בתוך הכאוס. טיפול בקבלה ומחויבות (ACT) מציע כלים חשובים שיעזרו לך לנהל ולנווט את האתגרים של מחשבות טורדניות. על ידי אימוץ קבלה, תשומת לב ופעולה מונעת ערכים, אתה יכול להחזיר לעצמך את השליטה בנפשך ולחיות חיים מספקים יותר.

 

להלן 4 טיפים מעשיים שיעזרו לך להתמודד ביעילות עם מחשבות טורדניות באמצעות ACT:

 

תרגול הפרדת מחשבות:

במקום להסתבך בתוכן המחשבות החודרניות שלך, תרגלו הפרדת מחשבות. התייחסו למחשבות שלכם כאל אירועים חולפים ולא כאל אמיתות מוחלטות. דמיינו את המחשבות שלכם כעלים צפים במורד נהר, ואפשרו להם לבוא וללכת ללא שיפוט או היקשרות. על ידי יצירת מרחק מהמחשבות שלנו, אנחנו יכולים להפחית את השפעתן ולהחזיר תחושת שליטה.

 

למעשה, על ידי ויתור על הניסיון לשלוט במחשבות שלנו (לשנות אותם, או להתפטר מהם), למעשה אנחנו מצמצים את ההשפעת המחשבות עלינו ועל המעשים שלנו.

 

לטפח קשיבות (מיינדפולנס):

עסוק בתרגולים קבועים של מיינדפולנס כדי לשפר את יכולתך להתבונן במחשבות מבלי להיות מוצף מהן. התמקדו ברגע הנוכחי, תוך שימת לב לחושים שלכם ולסביבה הקרובה. תרגול זה מאפשר לך להתנתק ממחשבות חודרניות, לבסס את עצמך כאן ועכשיו. עם הזמן והתרגול, אתה יכול לפתח עמדה מקבלת וחומלת יותר כלפי המחשבות שלך, להפחית את כוחן על הרגשות שלך.

 

הבהירו את הערכים שלכם:

זהה את ערכי הליבה שלך והשתמש בהם כמצפן מנחה בחייך. הבהרת מה באמת חשוב לך עוזרת לבסס בסיס איתן לביצוע בחירות ולנקיטת פעולה. כאשר עולות מחשבות חודרניות, הזכירו לעצמכם את הערכים שלכם והתחייבו להתנהגויות המתואמות איתם. על ידי בחירה מודעת לעסוק בפעולות משמעותיות, אתה יכול להפנות את המיקוד שלך הרחק ממחשבות חודרניות אל עבר חיים שמהדהדים עם הרצונות העמוקים ביותר שלך.

 

חפש.י תמיכה:

זכור/זכרי שאת.ה לא צריך להתמודד לבד עם מחשבות חודרניות. פנה/פני לתמיכה מחברים מהימנים, משפחה או אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש. שיתוף החוויות שלך עם אחרים שמבינים יכול לספק אימות, אמפתיה והדרכה מעשית. שקול להצטרף לקבוצת תמיכה או לחפש טיפול שהוכשר במיוחד ב-ACT. מטפל מיומן יכול להדריך אותך בטכניקות ACT ולספק אסטרטגיות מותאמות אישית להתמודדות עם האתגרים הייחודיים שלך.

שילוב ACT בחייכם דורש זמן ותרגול, אז היו סבלניים עם עצמכם. זכרו שהמטרה היא לא לחסל לחלוטין מחשבות חודרניות אלא לשנות את מערכת היחסים שלכם איתן. באמצעות קבלה, תשומת לב ופעולה מונעת ערכים, אתה יכול לנווט מחשבות חודרניות בצורה מיומנת יותר, להפחית את השפעתן ולחיות חיים שמתיישרים עם הערכים העמוקים ביותר שלך.

אמץ את הכוח של ACT וגלה את השלווה שמגיעה עם אימוץ המחשבות שלך תוך שמירה על נאמנות לערכים שלך. יש בך את הכוח בתוכך להתגבר על האתגרים של מחשבות חודרניות וליצור חיים של משמעות ותכלית.

 

אימוץ ההווה: קשיבות (מיינדפולנס) דרך העדשה של תרפיה של קבלה ומחויבות (ACT)

בעולם המהיר של היום, מציאת רגעים של שקט וחיבור יכולים להרגיש כמו מותרות. עם זאת, בצורתה הפשוטה ביותר, מיינדפולנס עוסקת בלשים לב לעצמך. הוא מציע מסלול להשבת השקט הפנימי שלנו וטיפוח קשר עמוק יותר עם עצמנו ועם העולם הסובב אותנו. מנקודת המבט של טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), מיינדפולנס ממלא תפקיד מרכזי בטיפוח גמישות פסיכולוגית ולחיות חיים מספקים יותר.

 

מיינדפולנס, בהקשר של ACT, כרוך בהפניית תשומת הלב שלנו לרגע הנוכחי, תוך גישה של פתיחות, סקרנות ואי שיפוטיות. הוא מזמין אותנו להיות מודעים למחשבות, לרגשות, לתחושות הגוף ולסביבה שלנו, מבלי להסתבך בהם או לנסות לשנות אותם. על ידי תרגול מיינדפולנס, אנו מפתחים יכולת גדולה יותר להתבונן בחוויות שלנו מבלי להיסחף בהן, וליצור מרחב לבחירה ולפעולה מודעת.

 

להלן שלושה היבטים מרכזיים של מיינדפולנס מנקודת מבט של ACT:

 

מודעות לרגע הנוכחי: מיינדפולנס מזמינה אותנו לעגן את תשומת הלב שלנו לרגע ההווה, במקום להתעכב על העבר או לדאוג לגבי העתיד. על ידי התבוננות בהווה בסקרנות ובפתיחות, אנו יכולים לטפח תחושה עמוקה יותר של חיבור ומעורבות בחוויות שלנו. מודעות זו מאפשרת לנו לעסוק באופן מלא בכאן ועכשיו, להתענג על עושר החיים הנפרשים בזמן אמת.

 

קבלה ואי שיפוט: מיינדפולנס מעודד אותנו לפגוש את החוויות שלנו עם קבלה ואי-שיפוט. במקום לתייג מחשבות, רגשות או תחושות כ”טובות” או “רעות”, אנו לומדים להתבונן בהן בתחושת סקרנות וחמלה. על ידי תרגול קבלה, אנו מצמצמים את המאבק בחוויות לא נעימות, יוצרים מרחב פנימי המאפשר להן לבוא וללכת באופן טבעי, מבלי להיתפס לאחיזתם.

 

טיפוח חמלה עצמית: מיינדפולנס שזור עמוק בחמלה עצמית ב-ACT. זה כרוך בהרחבת אדיבות והבנה כלפי עצמנו, אימוץ הפגיעות והחוסר השלמות שלנו. באמצעות חמלה עצמית, אנו לומדים להחזיק את עצמנו בזהירות ולהציע לעצמנו את אותם חום ותמיכה שהיינו נותנים לאדם אהוב. עמדה מטפחת זו מטפחת חוסן ומעודדת אותנו לגשת לאתגרים באדיבות ובקבלה עצמית.

 

על ידי שילוב מיינדפולנס בחיי היומיום שלנו, אנו יכולים להתחבר למעיין של חוכמה פנימית, לשפר את הרווחה הרגשית שלנו ולבצע בחירות המתואמות עם הערכים העמוקים ביותר שלנו. בין אם באמצעות תרגילי מדיטציה פורמליים, תרגילי נשימה מודעת, או פשוט הפסקה כדי לעסוק באופן מלא בפעילויות היומיומיות שלנו, מיינדפולנס פותח פתח לדרך הוויה מודעת ומספקת יותר. תרגול יומי של מיינדפולנס עשוי להתחיל בזמן של פעילויות יומיומיות – למשל בזמן מקלחת, למשך דקה להתמקד בתחושה של המים על הגוף שלנו, או בזמן האזנה למוסיקה, להתמקד בצלילים, לשים לב אם וכיצד הגוף מגיב למוסיקה, לשים לב לעצמך.

 

אמצו את הכוח הטרנספורמטיבי של מיינדפולנס מנקודת מבט של ACT וצאו למסע של גילוי עצמי, קבלה ומודעות לרגע ההווה. 

אדם לייטון

תוכן נוסף שיכול לעניין אותך

מערכת היחסים בין מציאות לתודעה בימים מוטרפים אלו

שרון רנדליך מראיינת את ד"ר מתי הר לב
עמרי גפן נפגש לשיחה מרתקת עם עמרי דגן, ראש המדרשה הלאומית למנהיגות, ממשל וניהול, בה הם שוחחו על אתגרי השיתופיות במגזר הציבורי והרבה מעבר לכך. להמשך קריאה >

על זוגיות, חוסן ומה שביניהם: גם בימי מלחמה

מאת: מירב הקמון כחלון
בתוך הכאוס הזה עומדים בפנינו אתגרים לא פשוטים שדורשים מאיתנו להתמודד עם מציאות שלא צפינו לה במיוחד במרחב הזוגי והמשפחתי. מירב הקמון כחלון, מטפלת זוגית ומגשרת המתמחה בטראומה על רקע מלחמה, מציגה את הטיפים להתמודדות וחיזוק החוסן הזוגי שישמור על הזוגיות שלנו בימים אלה. להמשך קריאה >

טרור רצחני וטרור שקט: מה ההבדל ביניהם וכיצד ניתן להתמודד איתם?

מאת: מערכת האתר
טרור הוא אחד האתגרים הגדולים שהאנושות ידעה מימיה. הוא בא לידי ביטוי בשני ממדים האחד, הטרור הרצחני שפקד אותנו בשבעה לאוקטובר והשני, הטרור השקט, נקרא גם הטרור הפסיכולוגי והוא מתבטא בלוחמה על התודעה. 5 דברים שחשוב לדעת על סוגי הטרור וההתמודדות איתם. להמשך קריאה >

בין שבר למשבר: מתי אחד מסתיים ומתי השני מתחיל

מאת: שרון רנדליך
כששומעים את המילים שבר ומשבר אפשר להבין למה נוטים לייחס להם כמעט תמיד את אותה המשמעות, אך כשיורדים לעומק הדברים מתברר שלא כך הדבר וכי יש בהם שוני, והוא די מהותי.שרון רנדליך, פסיכותרפיסטית ומנהלת אקדמית בקבוצת גומא גבים עושה לנו סדר. להמשך קריאה >

זמן מלחמה: לשמור על עצמי ועל הקרובים שלי

מאת: עופר ערד
בימי התופת הקשים אנחנו והסביבה הקרובה שלנו נחשפים בלית ברירה באופן בלתי פוסק לזוועות ולתרחישי האימה שפוקדים אותנו בחדשות ובמדיה. עופר ערד, מאסטר טריינר NLP, ריכז כמה טיפים מגישת ה NLP שיעזרו לנו לשמור על עצמנו ועל הקרובים שלנו עד כמה שניתן כדי שנוכל לעבור את התקופה הזו עם מינימום טלטלות ומקסימום שמירה עצמית. להמשך קריאה >

להתמודד עם הילדים: תשובות פשוטות לשאלות קשות

מאת: רנית ארצי
אחד הקשיים בימים אלה הוא להתמודד עם השאלות של הילדים, שלא תמיד התשובות עליהן פשוטות. רנית ארצי, מדריכת הורים, מטפלת, מנחה ומובילה את תחום הדרכת הורים בגומא גבים מסבירה איך לגשת לשאלות הללו ולהתמודד עם חששות הילדים בגיל הרך: להמשך קריאה >

הדאגה מהיום שאחרי התופת: איך קמים מחדש

מאת: שרון רנדליך
אנחנו מכירים וחווים משברים מדי יום הן ברמה האישית והן ברמה המשפחתית אבל משבר לאומי כזה שנוגע בכל אחד ואחת מאיתנו עוד לא הכרנו. שרון רנדליך, פסיכותרפיסטית ומנחה של קורסי אימון בגומא גבים, מציגה את הדרך המומלצת להתמודד עם היום שאחרי התופת למי שזקוק לעזרה כדי לקום, ולו במעט, מאותה שבת הנורא הזו. להמשך קריאה >

על ניהול ומנהיגות בטלטלה

מאת: עמרי גפן
מאמר חדש ורלבנטי לתקופת המלחמה ולאחריה, אשר מבוסס על מפגשים של עמרי עם הנהלות שונות בתקופה זו. ידע רב קיים במרחבים של מנהיגות, חירום, טראומה וחוסן. במאמר הזה מרוכזים בתמצות הדברים הרלבנטיים ביותר עבור מנהלים בימים אלו. להמשך קריאה >

אפשר לעשות את זה אחרת: התנהלות בין הורים גרושים בזמן מלחמה

מאת: רותם פוקס
תקופות חירום ומלחמה מייצרים עומסים ולחצים באופן טבעי בתא המשפחתי בכלל ויכולים להיות מורכבים בתא של הורים גרושים בפרט. רותם פוקס, מגשרת זוגית ומשפחתית ומומחית לתהליכי גירושין, מציגה 5 טיפים שבעזרתם תוכלו לעבור את התקופה המאתגרת הזו עם מינימום של טלטלה אצל הילדים ומקסימום שיתופיות בין ההורים. להמשך קריאה >

עד כמה שניתן להקל: התמודדות עם ילדים עם הפרעות קשב בזמן מלחמה

מאת: ציפי קוברינסקי
ילדים עם הפרעות קשב מתמודדים בחיי היום יום עם אתגרים לא פשוטים שמציבים בפניהם קושי רב. במיוחד בימים קשים אלה, הם נתקלים באתגר עצום שמלווה בהצפות רגשיות העלולות להתעצם לממדים חריגים. ציפי קוברינסקי, מאמנת להפרעת קשב, מציגה אוסף של הנחיות שיעזרו לכם להתמודד טוב יותר ולסייע לילדיכם. להמשך קריאה >

גבולות מלחמה: מה להסתיר, מה לשתף את הילדים ואיך לעשות את זה נכון?

מאת: מערכת האתר
בימים מורכבים אלה, של אי ודאות וחוסר שקט, הילדים שלנו, בעיקר הצעירים שבהם, מתמודדים עם סיטואציות קשות, לא שגרתיות ואף חלקם חשופים למראות בלתי נסבלים, הכוללים תחושות פחד, חרדה, בהלה ואף הם מושפעים מההתנהגויות המועברות גם מאיתנו המבוגרים. אחת השאלות הנפוצות שנשאלת בקרב הורים רבים היא האם נכון לתווך לילדים את המתרחש או דווקא לגונן עליהם, לחסוך מהם ובכלל לא לשתף אותם. להמשך קריאה >

פסיכולוגיה חיובית: איך היא מסייעת לחיות חיים יותר טובים ומאושרים

מאת: מערכת האתר
פסיכולוגיה חיובית היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לאושר שלנו. ובניגוד לפסיכולוגיה המסורתית, הפסיכולוגיה חיובית מתמקדת בחוזקות שלנו, בעוצמות וברגשות חיוביים. אז אם חשוב לכם להיות יותר מאושרים ולהבין כיצד ואיך היא באה לידי ביטוי בחיינו, קראו ושמרו. להמשך קריאה >

רוצה ליצור איתנו קשר?

נשמח לחזור אלייך, רק צריך למלא פרטים



    קורסים במכללה
    דילוג לתוכן